Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Yπογραφές με doValue για το Frontier των 6,1 δισ. - Στο 13% ο NPE

Ολοκληρώθηκαν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με την κοινοπραξία doValue-Fortress-Bain Capital για το project Frontier και σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές.

Πρόκειται για το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, με τον κύριο όγκο τους (4,7 δισ. ευρώ) να αφορά στεγαστικά δάνεια, για το οποίο έδωσαν μάχη οι τρεις μεγάλοι servicers  (doValue, Intrum, Cepal).

Μείωση του δείκτη NPE στο 13%

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνικής Τράπεζα μειώνει στο 13% τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) και δρομολογεί το νέο project, το Frontier II που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στοχεύοντας να διαμορφώσει τον δείκτη ΝPE σε 7% εντός του 2022.

Τράπεζες: Κάτω από 15% τα κόκκινα δάνεια - Τι δείχνουν στοιχεία της ΕΚΤ

Φ. Καραβίας-Eurobank: Μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια - Πού οφείλεται ο «κόφτης»

Η συμφωνία προβλέπει τη μετακίνηση έως 130 υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας με εμπειρία στη διαχείριση κόκκινων δανείων στην doValue, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι.

Mετά τις συμφωνίες με τη Eurobank για το Μexico και την Εθνική για το Frontier, η doValue του Θ. Καλαντώνη και του Αν. Πανούση (εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα) γίνεται ο μεγαλύτερος servicer στην Ελλάδα καθώς το χαρτοφυλάκιο ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, η doValue κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο να ξεπερνά τα 160 δισ. ευρώ.

Το «πακέτο» της PQH 

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το «πακέτο» κόκκινων δανείων της PQH, του ενιαίου ειδικού διαχειριστή, με την κωδική ονομασία «Αριάδνη», που περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 5 δισ. ευρώ. Είναι το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο για το οποίο αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των servicers.

Υπενθυμίζεται ότι η PQH είναι ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για τα 18 πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση -μεταξύ των οποίων και η Αγροτική Τράπεζα, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

Η PQH τον Μάιο του 2020 πούλησε στην Intrum το χαρτοφυλάκιο «Αίολος» λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε προβληματικά δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ