Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ξεκινά ο... χορός εξόδου στις αγορές - Στόχος τα 2,5 δισ. ευρώ το 2023

«Παράθυρα ευκαιρίας» θα αναζητήσουν εν μέσω υψηλών επιτοκίων και αβεβαιότητας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε εκδόσεις, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις των ΜREL. Πηγές της αγοράς εκτιμούν το 2023 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις συνολικού ύψους 2  - 2,5 δισ. ευρώ από τα 8,2 δισ. ευρώ που πρέπει να αντλήσουν μέχρι το τέλος του 2025 ώστε να δημιουργήσουν το απαιτούμενο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο προθάλαμο της επενδυτικής βαθμίδας, οι ζήτηση για τους τίτλους είναι διασφαλισμένη. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε μέχρι το τέλος του 2025 να καλύψουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων ή με άλλου τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού, περίπου 10,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 8,2 δις ευρώ καθώς οι τράπεζες βρήκαν «παράθυρο» ευκαιρίας του τελευταίους μήνες του 2022 και προχώρησαν σε εκδόσεις.

►Διαβάστε και:Eurobank: Mandate για την έκδοση νέου senior ομολόγου

Ανοίγει σήμερα τον κύκλο η Eurobank

Πάντως δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες που επωμίζονται αυξημένο κόστος. Στις 10 Ιανουαρίου, η UniCredit S.p.A. εξέδωσε ένα σταθερό ομόλογο Senior Preferred Bond ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με 6ετή διάρκεια και μια κλήση μετά το 5ο έτος που απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές. Η έκδοση πέτυχε ένα σταθερό κουπόνι 4,80%.

Με senior preferred διάρκειας 6 ετών και δυνατότητα ανάκλησης μετά το 5ο έτος (6NC5) ανοίγει τον κύκλο των ελληνικών τραπεζικών εκδόσεων η Eurobank ώστε να αντλήσει έως 500 εκατ. ευρώ. Αναλόγως των συνθηκών και εκτός απροόπτου το βιβλίο προσφορών ανοίγει αργότερα σήμερα.

Η Eurobank προχώρησε τον Ιούνιο του 2022 σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,375%, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Σεπτεμβρίου 2021 (τοκομερίδιο 2,25%), και  στα τέλη Νοεμβρίου του στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10%.

Η Axia εκτιμά ότι η Eurobank θα φτάσει στο 27,4% αναφορικά με το δείκτη MREL έως το 2025, με δυνατότητα να ξεπεράσει τον συνολικό στόχο του 27,27%.

►Διαβάστε και: Attica Bank: Επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον Μπάκου–Καϋμενάκη-Εξάρχου

Οι υπόλοιπες συστημικές

Σε ότι αφορά τις άλλες τρεις τράπεζες, στο τέλος Οκτωβρίου  2022 η Alpha Bank εξέδωσε ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 400 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7% και στις αρχές Δεκεμβρίου ένα ακόμα ύψους 450 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,5%. Σημειώνεται ότι η έκδοση του Δεκεμβρίου 2021 είχε τοκομερίδιο 3%.

Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ με 7,25% και ένα ακόμα στη συνέχεια ύψους 200 εκατ. λιρών Αγγλίας με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την τράπεζα 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων).

Ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 350 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 8,25% εξέδωσε τον Νοέμβριο και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ