Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Η. Χατζηγεωργίου: Σταγόνα στον ωκεανό το νέο επίδομα στις επιχειρήσεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού οι περισσότερες από αυτές παραμένουν κλειστές για διάστημα που ξεπερνάει τους τρεις μήνες.

Στα πλαίσια αυτού άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7, για την οποία οι αιτήσεις ενδιαφέροντος γίνονται έως τις 19 Απριλίου, οι κλειστές επιχειρήσεις που τηρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν αυξημένα κατώτατα όρια, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

Επιπλέον σε αυτό μπορεί να προστεθεί και το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων Γέφυρα 2 το οποίο άνοιξε τις «πύλες» του και θα υποδέχεται τις σχετικές αιτήσεις έως τις 9 Μαΐου, αν δεν προβλεφθεί κάποια σχετική παράταση.

Το υπουργείο Οικονομικών σε αυτά τα δύο βοηθήματα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του, προσθέτει άλλη μία μικρή βοήθεια στις επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για τον μήνα Απρίλιο. Θα αφορά τους κλάδους των επιχειρήσεων όπου θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα για τον μήνα Απρίλιο, όπως για παράδειγμα είναι επιχειρήσεις του κλάδου τουρισμού, αθλητισμού, μεταφορές, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, επιχειρήσεις εκθέσεων, παιδότοπους κ.λπ. Για περισσότερες λεπτομέρειες σίγουρα θα περιμένουμε τη νομοθέτηση με τους προβλεπόμενους ΚΑΔ, αλλά σίγουρα δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, δεδομένου ότι για αυτές θα τρέξει το πρόγραμμα που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Για την υπαγωγή στην ειδική αποζημίωση δεν θα υπάρχει κριτήριο εξέτασης μείωσης τζίρου, παρά μόνο το κριτήριο του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα το 2019 όπως δηλώθηκαν στο Ε3 του φορολογικού έτους 2019.

Το βοήθημα αυτό θα είναι με τη μορφή της ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού η οποία θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ασυμψήφιστη. Θα είναι δηλαδή στις λογικές των ειδικών αποζημιώσεων που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο του 2020. Η διαφορά σε αυτή τη φάση θα είναι ότι θα υπάρχει διαβάθμιση του ποσού ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση.

Η ειδική αποζημίωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Για να γίνει κατανοητό παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:

  1. Επιχείρηση με 5 άτομα προσωπικό που έμεινε κλειστή με κρατική εντολή όλο τον Απρίλιο ή άνοιξε στις 26 Απριλίου, θα λάβει 1.000 ευρώ ειδική αποζημίωση. Η ίδια επιχείρηση, αν άνοιξε στις 12 Απριλίου, θα λάβει 500 ευρώ ειδική αποζημίωση.
  2. Επιχείρηση με 22 άτομα προσωπικό που έμεινε κλειστή με κρατική εντολή όλο τον Απρίλιο ή άνοιξε στις 22 Απριλίου, θα λάβει 4.000 ευρώ ειδική αποζημίωση. Η ίδια επιχείρηση, αν άνοιξε στις 12 Απριλίου, θα λάβει 2.000 ευρώ ειδική αποζημίωση.
  3. Ατομική επιχείρηση χωρίς προσωπικό που έμεινε κλειστή όλο τον Απρίλιο θα λάβει 1.000 ευρώ ειδική αποζημίωση.

Αν το συγκεκριμένο ποσό επαρκεί ή όχι θεωρούμε είναι σχετικά εύκολο να απαντηθεί, αφού για την ακρίβεια μπορεί να χαρακτηριστεί σαν σταγόνα στον ωκεανό. Σίγουρα τα έσοδα που λείπουν από τις κλειστές επιχειρήσεις είναι πολύ περισσότερα από τα προαναφερόμενα ποσά. Όπως και να έχει πάντως, θα είναι ένα μικρό επιπλέον βοήθημα που θα μπορεί να λάβει η επιχείρηση όταν το δικαιούται, άρα καλό θα είναι να γίνουν οι ανάλογες αιτήσεις και να μην πάει χαμένο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα