Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Περί προστασίας της εργασίας

Συζητείται στη Βουλή το σχέδιο νόμου (σ/ν) για την προστασία της εργασίας στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ψηφιακή εποχή μας και μετά την πανδημία της Covid-19. Πρόκειται για μια ευρεία νομοθετική παρέμβαση, η οποία συνδυάζει ρυθμίσεις που καλύπτουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και την ενσωμάτωση Οδηγίας, στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού ουσιαστικών ρυθμίσεων του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου.

Με το σ/ν, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες που υφίστανται οι νέοι και οι γυναίκες, αναχρονιστικές εργασιακές ρυθμίσεις, μετά τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης στην ψηφιακή εποχή.

Θεσμοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ώστε να ελέγχεται κάθε στιγμή, εάν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο κάθε εργαζόμενου. Αυτό αποτελεί καινοτομία στον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Οι βασικότερες τομές του νομοσχεδίου στο συνδικαλιστικό δίκαιο είναι:

  • η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό,
  • η εισαγωγή της αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ενώ απεργούν εμποδίζουν όσους δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν,
  • ο ορισμός ενός ποσοστού (33%) εγγυημένης υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, όπως ισχύει σε Βέλγιο και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο, δεν υπάρχουν αλλαγές στα θέματα που αφορούν το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες την εβδομάδα, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, παρά τις προσπάθειες πολλών να πείσουν για το αντίθετο.

Εισάγονται ρυθμίσεις στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η κατοχύρωση και αύξηση των υπερωριών, που αποτελούν μοχλό αύξησης αποδοχών και παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

Το σ/ν προβλέπει επίσης τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, στη θέση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με λειτουργική ανεξαρτησία και οικονομική αυτοτέλεια. Με τη ρύθμιση αποσκοπείται ο αποκλεισμός ενδεχόμενων πολιτικών παρεμβάσεων στον έλεγχο της αγοράς εργασίας. Η θέση μου για τις Ανεξάρτητες Αρχές είναι ότι νέες Αρχές πρέπει να συστήνονται με φειδώ και να υπόκεινται σε αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σχετικά με την ισορροπία της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με το σ/ν εισάγονται θετικές ρυθμίσεις: προβλέπονται 14 ημέρες άδεια πατρότητας, έναντι 10 σήμερα, προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου, γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση.

Η τηλεργασία, που έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και ήρθε για να μείνει, εφαρμόζεται μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Πολλοί εισηγητές της αντιπολίτευσης επικαλέστηκαν τον Ν. 1264/1982 «για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος» που τροποποιείται. Ορθώς όμως εκσυγχρονίζεται αυτός ο νόμος, λόγω των κοσμογονικών αλλαγών που έχουν επέλθει, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τις τελευταίες δεκαετίες στον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο.

Εν κατακλείδι, το σ/ν επιχειρεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά:

  • Με την προσαρμογή του στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως η ενίσχυση των γονικών αδειών, η τηλεργασία.
  • Με τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου, την κατάργηση αναχρονιστικών ρυθμίσεων, όπως ενδεικτικά την ρύθμιση του 1920 που αφορά τις διακρίσεις μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.

Επιγραμματικά, το σ/ν εξυπηρετεί ανάγκες της εργασίας στην ψηφιακή οργάνωση της κοινωνίας μας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα