Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μητσοτάκης σε Αλ Σίσι: Προσδοκούμε σύντομα επέκταση της συμφωνίας μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι / Πηγή: Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι / Πηγή: Eurokinissi

Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, καθώς υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες, πέρα από την επιβεβαίωση της σύμπτωσης απόψεων σε όλα σχεδόν τα διμερή και περιφερειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που ακολούθησαν, αφού θύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται ως πρωθυπουργός την Αίγυπτο κι ότι οι δεσμοί λαών και πολιτισμών Ελλάδας κι Αιγύπτου χάνονται στα βάθη των αιώνων, υπογράμμισε ότι και σήμερα οι δυο χώρες μοιράζονται κοινές Αρχές και Αξίες:

  • Την ανάγκη σταθερότητας κι ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο,
  • τη μετατροπή της σε θάλασσα που ενώνει τους λαούς της, αντί να τους χωρίζει,
  • την επίλυση των όποιων διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και
  • την αποστροφή τους «προς αναθεωρητικές βλέψεις», όπως είπε, φωτογραφίζοντας την Τουρκία και τη σημερινή πολιτική της. 

Οι κοινοί στόχοι αναδεικνύονται, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, από την μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ηταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».

Έχουμε την ίδια οπτική και στο θέμα της δοκιμασίας της Κύπρου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «πράγμα που φαίνεται και από την ενδυνάμωση της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος θεωρεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως κι εμείς.

Είχα την ευκαιρία να τονίσω στον πρόεδρο Σίσι ότι αυτό το πλαίσιο είναι δεσμευτικό. Ισχυρισμοί περί δυο κρατών είναι εκτός θέματος, αντίκεινται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα, η οποία απειλή μεγαλώνει με το άνοιγμα των Βαρωσίαων και το σχεδιασμό για εγκατάσταση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο νησί». 

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι θέσεις Ελλάδας κι Αιγύπτου συμπίπτουν και στο θέμα της Λιβύης, καθώς οι δυο χώρες προκρίνουν την ομαλή πορεία προς τη διενέργεια εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και -ως τότε- την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και τον αφοπλισμό των μισθοφόρων, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι ο κ. Σίσι συμμερίζεται τη βαθιά ενόχλησή μας για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη δεύτερη διάσκεψη για το Μέλλον της Λιβύης, στο Βερολίνο».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον συνομιλητή του και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σε μια προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Για το Μεσανατολικό ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, που δεν δείχνει να οδηγείται σε λύση. Ωστόσο η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μετά την επίτευξη της ανακωχής, με το ρόλ της αιγύπτου να είναι καθοριστικός. 

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε με τις θέσεις του Αιγύπτιου προέδρου στο θέμα του Φράγματος της Αναγέννησης (που ρυθμίσει τη ροή των υδάτων του Νείλου) και στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία των δυο χωρών για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας, το οποίο θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη, ρεύμα που θα παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Αλ Σίσι: «Οι σχέσεις μας είναι υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας»

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος μίλησε με ένθερμα λόγια για τη διμερή συνεργασία. Έκανε λόγο για δυνατότητα αύξησης εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων, για τουριστική συνεργασία και για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση των όποιων διαφορών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Αίγυπτος», είπε ο κ. Σίσι, «τάσσεται υπέρ της Αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου- Ελλάδας- Κύπρου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Μεσανατολικό, αναφέροντας την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας με αιγυπτιακή πρωτοβουλία και παράλληλη ενθάρρυνση τω διαπραγματεύσεων για το πρόβλημα. 

Για το πρόβλημα της Λιβύης ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα το υποστηρίζει την πορεία της γειτονικής χώρας σε εκλογές την 24η Δεκεμβρίου και τάχθηκε σαφώς υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων και των αφοπλισμών όλων των ενόπλων ομάδων, ώστε οι Λίβυοι πολίτες να αποφασίσουν σε καθεστώς ελευθερίας και ειρήνευσης για το μέλλον τους στις κάλπες. Τέλος, για το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Αίγυπτος με τις ροές των νερών του Νείλου από το Φράγμα της Αναγέννησης, η αλ Σίσι τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και θετικής συμφωνίας. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ζεστή σας υποδοχή, αλλά και για τις γόνιμες συνομιλίες τις οποίες είχαμε. Είναι η τρίτη φορά από τότε που ανέλαβα Πρωθυπουργός που επισκέπτομαι την Αίγυπτο και οι επαφές μας θα ήταν σίγουρα ακόμα περισσότερες, αν δεν είχε ορθώσει τα δικά της εμπόδια η πανδημία.

Ολοι ξέρουν -το είπατε και εσείς εξάλλου- ότι οι δεσμοί των λαών μας, αλλά και των πολιτισμών μας χάνονται στο βάθος των αιώνων. Όμως ενισχύονται και στο παρόν από τις επιλογές των κυβερνήσεών μας.

Γιατί Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή -όπως είπατε- παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.  

Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτον, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας. 

Ηταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν. 

Για την Κύπρο

Με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου, με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες μας συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας. Η Αίγυπτος - το επανέλαβε και σήμερα ο κ. Πρόεδρος - υποστηρίζει σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.

Ενώ, από την πλευρά μου, είχα ξανά την ευκαιρία να τονίσω ότι δεν νοείται λύση πέραν των δεσμευτικών κανόνων, του δεσμευτικού πλαισίου, που αυτά τα ψηφίσματα προβλέπουν: Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Μία λύση λειτουργική, μια λύση συμβατή με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ. 

Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. 

Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα. Το κύρος του ΟΗΕ. Και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Πρόεδρο σήμερα και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Και οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνευση, την ομαλότητα στη γειτονική χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων, ο αποκλεισμός άλλων επιρροών και τελικά η προοπτική δημοκρατικών εκλογών πριν το τέλος του έτους, την 24η Δεκεμβρίου, έτσι ώστε ο Λιβυκός λαός  μόνος του και χωρίς καμία ξένη επιρροή να μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και την τύχη του.

Και οι προσπάθειες, λοιπόν, του φίλου Προέδρου για την αίσια έκβαση της Λιβυκής κρίσης έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας. Όπως κι εκείνος -πιστεύω- ότι συμμερίζεται την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Β΄ Υπουργική Διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, μεθαύριο, στο Βερολίνο. 

Δυστυχώς, οι πληγές όπως αυτές της Κύπρου και της Λιβύης στην περιοχή μας, είναι πολλές. Όπως είπα όμως, απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας.

Και αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο απλά και τόσο καθαρά γιατί για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων. 

Ενημέρωσα τον πρόεδρο Sisi ότι σε αυτό το πνεύμα κινήθηκα και κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον κ. Ερντογάν, με στόχο οι διαμετρικά αντίθετες θέσεις μας να μην εμποδίζουν εκείνες στις οποίες μπορούμε να συγκλίνουμε, όπως το περιβάλλον, ο τουρισμός και η οικονομία. 

Και ενώ οι δεύτερες θα κλιμακώνουν τα οφέλη προς τους δύο λαούς, οι πρώτες να αποκλιμακώνουν την ένταση, αναζητώντας πρόοδο πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Όπως, άλλωστε, κινήθηκε και η Αίγυπτος δρώντας με αποφασιστική σύνεση ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην τελευταία σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Είναι αλήθεια πως η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη, όσο γι’ αυτό που αποκαλείται Μεσανατολικό, δεν διαφαίνεται προοπτική οριστικής λύσης, το γνωρίζει άλλωστε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο όποιος -όπως ξέρετε- ταξίδεψε και εδώ για επαφές με όλες τις πλευρές, σε μία περιοδεία καταλλαγής μέσα στην κρίση.

Παρά τις αντιξοότητες, λοιπόν, με πρώτο βήμα την εδραίωση της ανακωχής, θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία και σε αυτήν την πορεία ο ρόλος της Αιγύπτου, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, χωρίς καμία αμφιβολία θα είναι και πάλι καθοριστικός. 

Στηρίζουμε απόλυτα, επίσης, τις αιγυπτιακές θέσεις γύρω από το ζήτημα που αφορά στο Φράγμα της Αναγέννησης, αναγνωρίζοντας απόλυτα τον υπαρξιακό κίνδυνο για την Αίγυπτο, σε  περίπτωση που δεν διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο το ζήτημα της σταθερής ροής των νερών του Νείλου.

Κύριε Πρόεδρε, καθώς η πολιτική διπλωματία μας διεκδικεί την ειρήνη και την ηρεμία, η οικονομική υπηρετεί την κοινή ευημερία. Απόδειξη ότι μία συμφωνία την οποία εξέτασαν σήμερα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να είναι ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, όπως συζητήσαμε, στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Είναι ένα πράσινο έργο, από τα μεγαλύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας με βάση τις ανάγκες της εποχής μας.

Και το σχετικό μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, χάρη στη μεθοδική και αθόρυβη εργασία των δύο επιτελείων μας. Και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη ενός προγράμματος, συμβατού με την ευρωπαϊκή «Ατζέντα 2030», αλλά και αναγκαίο για την ενεργειακή  αναβάθμιση της Αιγύπτου. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, πεδία ανάπτυξης και προόδου μεταξύ των λαών μας.

Αποτελεί ίσως τον καλύτερο και τον πιο ελπιδοφόρο επίλογο της σημερινής μας συνομιλίας. Και σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε, για την τόσο παραγωγική συνάντηση, για τη ζέστη σας υποδοχή και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα είτε στο Κάιρο είτε στην Αθήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ