Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μ. Ξενογιαννακοπούλου για τροπολογία Υπουργείου Εργασίας: Fast track απορρίψεις συντάξεων

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου / Πηγή: Intime
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου / Πηγή: Intime

H Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προέωη σε δήλωση σε ό,τι αφορά την την Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας «Επιτάχυνση επεξεργασίας αιτήσεων συνταξιοδότησης» στο σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

Ο κ. Χατζηδάκης, μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, θέσπισε την «fast track» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μεταθέτοντας έτσι όλη την ευθύνη στους ασφαλισμένους/συνταξιούχους ως προς τα στοιχεία που δηλώνουν, με τον μεγάλο κίνδυνο, σε πολλές περιπτώσεις, να τους ζητηθούν στο μέλλον πίσω τα χρήματα.

Τώρα ο κ. Χατζηδάκης προχωρά στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης. Επικαλείται προσχηματικά λόγους επίσπευσης της διαδικασίας, που όμως τελικά θα αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων/συνταξιούχων.

Η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης.

Στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια. Ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε από τον κ. Χατζηδάκη να αποσύρει αυτήν την αντισυνταγματική διάταξη που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ