Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K. Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις Αυγούστου στα τιμολόγια ρεύματος

Πηγή: Eurokinissi

Φουσκωμένες επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ρίξει τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα που πετάνε στην χονδρική σε επίπεδα - ρεκόρ. Μόνο για τον Αύγουστο το πακέτο των επιδοτήσεων ξεπερνά το 1 δισ ευρώ και φτάνει στα 1,136 δισ. ευρώ.

Σχεδόν το 50% προέρχεται από τον μηχανισμό των πλαφόν στην χονδρική, καθώς ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πριν από λίγο - όπως είχε αποκαλύψει με συνέντευξη του στην "Η" - πως τα υπερέσοδα του Ιουλίου εκτιμάται πως θα είναι 500 εκ. ευρώ. 

Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

 • Για τα νοικοκυριά και για όλες τις κατοικίες, ανεξάρτητα αν είναι Α κατοικία ή εξοχικό κλπ: 337 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης (δηλαδή χωρίς κόφτη στις 300 κιλοβατώρες). Η επιδότηση του Ιουλίου ήταν 200€/MWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Συνεπώς έχουμε μια αύξηση της επιδότησης κατά 68,5%. Η κυβέρνηση εκτιμά πως απορροφά έτσι το 90% της αύξησης για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης ώστε η τιμή τελική λιανική να πέσει στα 15 - 17 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα.

Αυτό σημαίνει πως η κρατική επιδότηση φτάνει για τον Αύγουστο στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δεδομένου ότι οι εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσαν τιμές κοντά στα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τελική λιανική για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε γενικές γραμμές κοντά στα 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα. 

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Αυτό σημαίνει πως με την επιδότηση στα 0,337 ευρώ και χωρίς κόφτη κατανάλωσης ή εισοδηματικά κριτήρια, η κιλοβατώρα θα κοστίζει για όλους στην λιανική 0,149 ευρώ, δηλαδή περίπου 0,15 ευρώ. 

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh, ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης. Τον Ιούλιο η επιδότηση για τα ΚΟΤ ήταν 240 ευρώ, δηλαδή προκύπτει αύξηση 57%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 • Για τις εμπορικές επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35 KV (μικρομεσαίες επιχειρήσεις): Η επιδότηση Αυγούστου θα είναι 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με στόχο να καλυφθεί το 80% της ανατίμησης. Τον Ιούλιο η επιδότηση ήταν 192€/MWh, συνεπώς αυξάνεται κατά 56,2%. 
 • Για τους αγρότες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (με στόχο να καλυφθεί το 82-99% της αύξησης). Τον Ιούλιο ήταν 213€/MWh
 • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση αυξάνεται στα 250 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα από 148 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.  

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση διαμορφώνεται στα  30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τον αύγουστο για τους εμπορικούς καταναλωτές. 

Tο ποσό της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να γνωρίζουν από πριν οι καταναλωτές τι ακριβώς θα πληρώσουν, και ποια είναι η ελάφρυνση από την επιδότηση, ανακοινώνει ο υπουργςό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στόχος του υπουργείου, είναι η διαδικασία να είναι απόλυτα διαφανής, και να μπορεί από πριν ο καταναλωτής να γνωρίζει πόσο θα του κοστίσει η ενέργεια που θα πληρώσει στον κάθε προμηθευτή και από πόσο μειώνει το κόστος αυτό η κρατική επιδότηση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι μετά την επιδότηση να μειωθούν τα τιμολόγια κάτω από 20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Στα ύψη τα τιμολόγια προ επιδότησης

Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος. Οι τελικές τιμές καταναλωτή θα προκύψουν μετά την γνωστοποίηση των επιδοτήσεων της Πολιτείας που αναμένεται άμεσα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο υπουργός:

«Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μηχανισμού που στηρίζει όλους τους καταναλωτές χωρίς εξαίρεση.

Δημιουργήσαμε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από σήμερα, οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους.

Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν, και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ,

το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

 • Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.
 • Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης.
 • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης.
 • Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
 • Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτρέψουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ