Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεβάζει τόνους σε όλα τα μέτωπα - Ασφυκτικό πρέσινγκ ώς τις εκλογές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εντείνει την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και την καθαρή θέση που έλαβε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, ότι θα επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από τις κάλπες πρώτο κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολόκληρος ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου, αλλά και των κομματικών οργάνων ανά την Ελλάδα, στρέφεται προς την καθημερινότητα, η οποία δίνει -όπως πιστεύει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- πολλές αφορμές για σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της, και μέσω αυτών να αναδείξει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της αντίληψης που έχουν οι κυβερνώντες.

Μπαράζ επιθέσεων στην κυβέρνηση 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χθεσινής ημέρας, όταν τα στελέχη της Κουμουνδούρου εξαπέλυαν αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, διότι  ένα ακόμα στέλεχός της, όπως έλεγαν, που είναι διοικητής ΔΥΠΑ, έδινε αύξηση στον εαυτό του 1.000 ευρώ τον μήνα ενώ επέβαλε ποινολόγιο στους ανέργους, και ένας υπουργός του (στον ΣΥΡΙΖΑ εννοούν τον Αδωνι Γεωργιάδη) ενέκρινε χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για εταιρεία βουλευτή της ΝΔ («φωτογραφίζεται» ο Κ. Μαραβέγιας) με κεφάλαιο 5.000 ευρώ. «Για αυτά ο κ. Μητσοτάκης στις ομιλίες του για την επέτειο του κόμματός του, δεν βρήκε να πει λέξη», πρόσθεταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα ο κ. Γεωργιάδης εξέδωσε απάντηση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «...Οφειλε να γνωρίζει  ότι ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 και ιδιαίτερα οι διαδικασίες που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση καθότι η εγκριτική διαδικασία ολοκληρώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Τοξικότητα και ψέμα, διότι θεωρεί δεδομένη τη χρηματοδότηση την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια του συγκεκριμένου φορέα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Οι διαδικασίες για την έγκριση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ακολούθησαν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται από το σύνολο των νομικών διατάξεων που τις διέπουν και οι διοικητικές πράξεις ολοκληρώνονται στο επίπεδο του γενικού διευθυντή…».

Για την ενεργειακή κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς κατηγορεί τα κυβερνητικά στελέχη ότι πανηγυρίζουν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση επιδοτεί μέσα από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ (ακριβώς λόγω της ακρίβειας) την αισχροκέρδεια, μεταφέροντας τα χρήματα από την αφαίμαξη των πολιτών στις εταιρείες.

Τα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν ότι το πετρέλαιο κίνησης έχει φθάσει πλέον την τιμή της βενζίνης, ενώ οι τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν ως και 10%, καθώς καταγράφονται νέες αυξήσεις τον Οκτώβριο. «Κάθε μέρα που περνάει μειώνεται όλο και περισσότερο η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βέλη και για την οικονομική πολιτική

Μαζί με τις παρακολουθήσεις και τα «φάλτσα» που εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση και στον τομέα της οικονομίας, που εκτιμάται ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην τελική εκλογική απόφαση πολλών πολιτών. Το προσχέδιο προϋπολογισμού του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει, λένε στην Κουμουνδούρου, πως το 2023 θα είναι πολύ χειρότερο και με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από το 2022 για τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι και αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων, ενώ τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι δύο φορολογικά μέτρα τα οποία μπορούν να ευνοήσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου θυμίζει και τις προτάσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ (αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση με πρόβλεψη διαγραφής για πανδημικά χρέη, αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ και μηχανισμός τιμαριθμικής προσαρμογής, αναδρομικά και 13η για συνταξιούχους). Πολλά από αυτά βρίσκονται στην εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Κομισιόν και έχουν εφαρμοστεί από μια σειρά από χώρες της ΕΕ.

Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι η σκληρή πίεση προς την κυβέρνηση θα συνεχιστεί αμείωτη έως τη διενέργεια των εκλογών, με δεδομένο ότι στην κριτική προς την κυβέρνηση για ζητήματα της καθημερινότητας επενδύει πολλά για το «κτίσιμο» της αντιπολιτευτικής του φυσιογνωμίας και την προσπάθεια να βγει πρώτο κόμμα από τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ