Νέα
  • ΓΔ: 1271.2 +0.51%
  • Τζίρος: 101,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Εσωτερική έρευνα κατά του επικεφαλής Μεταφορών για δωρεάν ταξίδια με Qatar Airways

Πηγή: EU Transport, Twitter

Την έναρξη εσωτερικής έρευνας κατά του γενικού διευθυντή του τμήματος μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών ανακοίνωσε επισήμως εκπρόσωπος της Κομισιόν. Το θέμα αφορά συχνές δωρεάν πτήσεις του Χένρικ Χολολέι με την Qatar Airways, πληρωμένες από το Κατάρ, που πρώτο είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα του προ ημερών, το Politico.

Με νέο άρθρο του, το Politico, αναφέρει πως εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά τη σημερινή ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε εσωτερική έρευνα εναντίον του, προκειμένου να εξετάσει τυχόν παραβίαση των κοινοτικών κανονισμών περί δεοντολογίας και σύγκρουσης συμφερόντων.

Η ιστοσελίδα, που «κυνηγά» όλες τις πτυχές του Qatar Gate από την έναρξη της δημοσιοποίησης του σκανδάλου, είχε αποκαλύψει πως ο Εσθονός αξιωματούχος είχε αποδεχτεί δωρεάν πτήσεις με την κάλυψη της καταριανής κυβέρνησης, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν ακόμη την περίφημη συμφωνία «ανοιχτών ουρανών» μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ. Μια συμφωνία κρίσιμη για τη διευκόλυνση των πτήσεων της κρατικής Qatar Airways προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Χολολέι εμφανίστηκε να έχει ταξιδέψει δωρεάν με την Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021.

Η αρχική αντίδραση της Κομισιόν ήταν να υποστηρίξει πως ο Χολολέι δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες που διαπραγματευόταν τη συμφωνία, όμως μετά το θόρυβο που προκλήθηκε αναγκάστηκε να αλλάξει στάση.

Εφόσον από την έρευνα προκύψει πως ο Εσθονός παραβίασε τους κανόνες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε πως οι συνέπειες που θα τον βαρύνουν θα εξαρτηθούν από το τελικό πόρισμα. Πάντως, μπορεί να κυμανθούν από μια γραπτή προειδοποίηση έως την απόλυση του και την μείωση της αποζημίωσης του.  

Σημειωτέον πως με βάση την σκλήρυνση των κανονισμών που αποφασίστηκε, στο εξής οι γενικοί γραμματείς και ανώτατοι αξιωματούχοι μπορούν να εγκρίνουν ταξίδια μόνο εφόσον χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις της ΕΕ ή από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως ο ΟΗΕ, ή από διεθνή πανεπιστήμια, εφόσον ο ταξίδι έχει αυστηρά ακαδημαϊκό σκοπό.

Με πληροφορίες από Politico

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ