Νέα
  • ΓΔ: 1406.46 +0.98%
  • Τζίρος: 22,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ίδια αφετηρία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά

pasok_syriza

Αισιόδοξα για την επικράτηση του κόμματός τους στη μάχη που βρίσκεται μπροστά τους για την πολιτική ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς εμφανίζονται κορυφαία στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώνεται στις δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες, καταγράφουν τη συνέχιση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ με μια υποχώρηση 2-4 μονάδων έναντι των ποσοστών που έλαβε τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς, την περαιτέρω μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3%- 5% και τη σταθερή εικόνα του ΠΑΣΟΚ κοντά στο 12%, δείχνει ότι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα διαγκωνιστούν για την τελική ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα για την ανάδειξη του ενός από τα δυο στον βασικό εναλλακτικό πόλο έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει επάνοδο σε τροχιά εξουσίας

Σημαίνον στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται τη νέα ηγεσία στα Μέσα Ενημέρωσης έλεγε στην «Η» ότι είναι αισιόδοξο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες.

«Η εκλογή Κασσελάκη ξένισε πολλούς κι αποκάλυψε παθολογικά φαινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτή την περίοδο περνάμε μια φάση που στο κόμμα ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα, τα οποία μας οδήγησαν από την κυβέρνηση που είχαμε ως το 2019 στα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουμε φέτος. Με βάση όλα αυτά δεν είναι παράλογη η εικόνα του κόμματος σε εκλογές και δημοσκοπήσεις».

Πώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει τους πολίτες που τον είχαν εμπιστευθεί και να ξαναγίνει κυρίαρχος στην Κεντροαριστερά και ταυτόχρονα αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης; «Η προοπτική αυτή είναι στα χέρια μας. Ο κόσμος που μας εγκατέλειψε, δεν έχει στραφεί προς άλλο κόμμα. Είναι στο σπίτι του και περιμένει από εμάς να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας και να ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν. Οι πολίτες μας δίνουν πίστωση χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν σε εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τα προβλήματά του με την ενωτική πολιτική που έδειξε ότι ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και σύντομα θα είμαστε και πάλι η δύναμη που θα αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία και την πολιτική της».

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει να ωριμάσει η εικόνα του στην κοινωνία

«Η εικόνα του κόμματος είναι φυσιολογική», λέει στην «Η» στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στο ερώτημα πώς κρίνει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διολισθαίνει εκλογικά και δημοσκοπικά, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν επωφελείται από αυτή την καθοδική πορεία.

«Ο Ανδρουλάκης παρέλαβε το κόμμα το 8,1%, το ανέβασε περίπου κατά 50% στις εκλογές του 2023. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το ανανέωσε πλήρως σε πρόσωπα, ύφος και πολιτικές θέσεις, καθώς αρνήθηκε να μειώσει τις αποστάσεις που ο ίδιος έθεσε τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει ένα σαφώς διακριτό στίγμα, πρωτογενή πολιτικό λόγο, δεν είναι παρακολούθημα κανενός κόμματος, και απευθύνεται στην κοινωνία» προσθέτει η ίδια πηγή.

Καθώς επιμένουμε στο ερώτημα για την επί μήνες εκλογική και δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ η απάντηση είναι ότι οι μετακινήσεις των πολιτών δεν γίνονται αυτόματα, ούτε σε πρώτο χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει τις βάσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του Κέντρου και της Αριστεράς.

«Έχουμε μια σαφή αντιδεξιά πολιτική γραμμή που όμως δεν φτάνει στα όσα τραγελαφικά είδαμε να λέει και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε ένα υπεύθυνο κόμμα της αντιπολίτευσης και θεωρούμε ότι αυτή μας η στάση θα ωριμάσει στους κόλπους της κοινωνίας, ώστε οι πολίτες να μας εμπιστευθούν ξανά».

Αυτό που οι συνομιλητές μας από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν λένε, αλλά προκύπτει από τις απαντήσεις τους, είναι ότι για να γίνουν ο βασικός πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει το ένα να επικρατήσει του άλλου, αφού προοπτική κάποιου είδους συνεργασίας ή, πολλώ δε μάλλον, συγχώνευσης, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτά τα δυο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμα για τον μεταξύ τους πολιτικό αγώνα επικράτησης…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ