Νέα
  • ΓΔ: 868.35 +0.06%
  • Τζίρος: 14,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Βέρτιγκο από την αύξηση των επιτοκίων - Αισιόδοξη η JP Morgan

 Wall Street
Wall Street / Πηγή: AP Images

Οι μετοχές μπορούν να αντέξουν στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία έχει ακόμη δρόμο, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan, ενώ την αισιοδοξία αυτή δεν συμμερίζονται άλλοι αναλυτές της Goldman Sachs και της Morgan Stanley.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου (treasuries) αυξήθηκε στο 1,8% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, προκαλώντας πτωτικές τάσεις στην Wall Street και όχι μόνο. 

Οι ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να συσφίξει την πολιτική της πιο επιθετικά απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως οδήγησαν σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τις μετοχές. Ο δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε 4,5% την πρώτη εβδομάδα του 2022 καθώς η ταχεία αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων έπληξε τις πιο ακριβές μετοχές, όπως των τεχνολογικών εταιρειών, που οι τιμές τους ενσωματώνουν προσδοκίες μελλοντικής ανάπτυξης.

Νέα πτώση των τιμών σήμερα

Η πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων συνεχίστηκε και σήμερα. O Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν απώλειες 1,2% και 1,4% δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, με τον Nasdaq να καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη πτώση 1,8% λόγω των απωλειών των τεχνολογικών εταιρειών. Πτώση 1,5% σημείωνε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 μισή ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς. 

«Ενόσω οι αποδόσεις αυξάνονται για τους σωστούς λόγους, όπως η υψηλότερη ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι οι μετοχές θα είναι σε θέση να αντέξουν μία τέτοια κίνηση», έγραψαν οι αναλυτές, προσθέτοντας: «Η αύξηση στα πραγματικά επιτόκια δεν σημαίνει ότι θα πληγούν τα χρηματιστήρια μετοχών ή η οικονομική δραστηριότητα, τουλάχιστον έως ότου περάσουν σε θετικό έδαφος ή ενόσω τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον πραγματικό δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης».

https://www.imerisia.gr/agores/31544_wall-street-ti-problepoyn-oi-analytes-gia-2022

Θα συνεχιστεί η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων

Οι αναλυτές της JP Morgan αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, μεταξύ άλλων και επειδή η ζήτηση ομολόγων θα μειωθεί καθώς η Fed αποσύρει τη στήριξή της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  περιορίζει τις αγορές ομολόγων.

Αν και αυτό σημαίνει ότι κλάδοι, όπως της τεχνολογίας, θα «δυσκολευτούν να υπεραποδώσουν στο μέλλον», είναι θετικό για τους κλάδους των τραπεζών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλων που επηρεάζονται από τον οικονομικό κύκλο, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Στο γενικό επίπεδο της αγοράς, δεν προβλέπουμε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα ακυρώσουν την ανοδική της κίνηση», προσθέτουν.

Δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο αισιόδοξοι όλοι. Αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι οι μετοχές κατά κανόνα ζορίζονται όταν οι κινήσεις στις αγορές ομολόγων είναι τόσο απότομες, όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας.

Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley έγραψε σε σημείωμά του ότι η διόρθωση των μετοχών έχει ακόμη δρόμο. «Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά τόσο ακριβές μετοχές για το σύνολο της αγοράς που σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω πριν ολοκληρωθεί αυτή η διόρθωση».

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ