Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το μεγάλο «πακέτο» στην Alpha Bank και η βουτιά της Κέκρωψ

Πηγή: Eurokinissi

Πανηγυρικές διαστάσεις έχουν πάρει οι πορείες των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ. Προς νέα ιστορικά υψηλά και ο S&P 500 και ο Dow Jones εν μέσω πανδημίας. Ή κάτι γνωρίζουν περισσότερο οι μεγάλοι επενδυτές, ή η ρευστότητα που δίνει η FED είναι τεράστια. Ποτέ δεν μας άρεσαν οι χρηματιστηριακές υπερβολές και μάλλον μια τέτοια ζούμε σήμερα.

JP Morgan Chase

Βέβαια υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που βλέπουν ότι δεν θα υπάρξει sell off στα χρηματιστήρια. «Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες για ένα μεγάλο sell off, δεδομένων της ήδη χαμηλής θέσης των επενδυτών, των επαναγορών ρεκόρ ιδίων μετοχών, των περιορισμένων συστηματικών ενισχυτών και των θετικών εποχικών δεδομένων του Ιανουαρίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες οι υπεύθυνοι στρατηγικής με επικεφαλής τον Dubravko Lakos-Bujas. «Η τοποθέτηση των επενδυτών είναι υπερβολικά απαισιόδοξη -η αγορά έχει πάει πολύ μακριά το επιθετικό αφήγημα της κεντρικής τράπεζας και το απαισιόδοξο αφήγημα για τη μετάλλαξη Όμικρον», συμπλήρωναν.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ανεβαίνουν παράλληλα με τις αμερικανικές αγορές οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Και εδώ έχουμε υπερβολές. Προφανέστατα θεωρούν οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές ότι μέσω μετοχών μπορούν να νικήσουν τον πληθωρισμό. Ακούγεται έως και αφελές. Για να καταλάβουμε την παράλογη εικόνα, μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Δύο κοινωνίες τρομοκρατημένες από την πανδημία με ρεκόρ κρουσμάτων σε όλα τα επίπεδα, καταγράφουν νέα χρηματιστηριακά ρεκόρ σε μετοχές εταιρειών που σίγουρα δεν βιώνουν τα καλύτερά τους.

Ελλάδα

Τα δημοσιονομικά δεδομένα, όπως τα παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν περιορισμό των ελλειμάτων στα επίπεδα των 12,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, αντί για 13,4 δισ. ευρώ που περίμεναν. Εντάξει, θετική εξέλιξη είναι, αλλά δεν ανοίγουμε σαμπάνιες κιόλας... Πολύ υψηλά το χρέος, παρακαλούμε την ΕΚΤ για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μέσω επαναγοράς ομολόγων.

Γενικός Δείκτης – Καθίζηση συναλλαγών

Εάν δεν γινόταν το μεγάλο πακέτο των 25 εκατ. ευρώ (περίπου 1% του μετοχικού κεφαλαίου άλλαξε χέρια) στην Alpha Bank, η καθαρή αξία συναλλαγών δεν θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Μία από τις πλέον άτονες συνεδριάσεις του 2021. Βασικά, χθες ήμασταν άτονοι 10 εκατ. κάτοικοι αυτής της χώρας.

Τράπεζες

Ήπιες οι πιέσεις στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, αλλά και πολύ χαμηλές συναλλαγές. Οι επενδυτές απέχουν και περιμένουν μηνύματα από το εξωτερικό. Δηλαδή κάποιες μεγάλες εντολές. Tελικά μόνο το προσυμφωνημένο πακέτο της Alpha Bank ήρθε, αλλά δεν βοήθησε να αλλάξει το κλίμα.

Alpha Bank

Σήμερα πιθανότατα θα ξέρουμε τι ήταν το πακέτο των 25 εκατ. ευρώ που έγινε στα 1,06 ευρώ περίπου. Oι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για εσωτερική συναλλαγή για καταγραφή υπεραξιών και αλλαγή εσωτερικών συσχετισμών.

Eurobank

H Eurobank Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της τράπεζα Eurobank ολοκλήρωσε την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση με μεταφορά σημαντικού κινδύνου, μέσω της διάθεσης του μεσαίου τμήματος τιτλοπoίησης χαρτοφυλακίου ύψους 1,0 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προς τη Magnetar Capital.

Η συναλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των σταθμισμένων κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου 0,6 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας περίπου 21 μονάδες στον συνολικό δείκτη εποπτικών της κεφαλαίων. Η συναλλαγή σηματοδοτεί την ένταξη της συνθετικής τιτλοποίησης, ως σημαντικού και αποτελεσματικού εργαλείου, στις πρωτοβουλίες της Eurobank για τη μελλοντική διαχείριση των εποπτικών της κεφαλαίων, η οποία θα επιτρέψει στην τράπεζα να υποστηρίξει περαιτέρω μελλοντικές χρηματοδοτήσεις προς την πραγματική οικονομία της χώρας. Επίσης η Εurobank και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) υπέγραψαν εγγύηση επί του πρώτου τμήματος ζημιών συνθετικής τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων ύψους 0,7 δισ. ευρώ της τράπεζας προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ελλάκτωρ

Όχι πολύ μεγάλη η σύμβαση έργου στη Λάρισα (ΝΑΤΟ), αλλά σημαντική και για την περίοδο που βιώνουμε και για την πορεία της εταιρείας που θέλει να αυξήσει τα έργα της. Η θυγατρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία Environmental Chemical Corp. (ECC) για την ανάληψη του έργου «Κατασκευή υπόστεγων πολλαπλής χρήσης και βελτιώσεις τροχιοδρόμων στην αεροπορική βάση της Λάρισας», συνολικού ποσού 19.520.000 ευρώ, με κύριο του έργου το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας (NAVFAC).

Το έργο αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης της Λάρισας και το αντικείμενό του αποτελείται από την κατασκευή δύο (2) υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs), ενός (1) κτιρίου συντήρησης Αεροσκαφών, ενός (1) κτιρίου εγκαταστάσεων, την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και την κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων. Επίσης περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, η κατασκευή βοηθητικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και η εγκατάσταση εξοπλισμού. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός διαστήματος 12 μηνών.

Jumbo

Έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 14:00 η Jumbo (διαδικτυακά) με θέματα τη λήψη απόφασης περί έκτακτης χρηματικής διανομής στους μετόχους της εταιρείας συνολικού ποσού ευρώ 52.383.007,22, το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη των διαχειριστικών χρήσεων 01.07.2016- 30.06.2017 και 01.07.2017-30.06.2018, και την εκλογή δύο νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και ορισμός ενός εξ αυτών ως ανεξάρτητου μέλους σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Κέκρωψ

Βουτιά της μετοχής κατά 22% περίπου επειδή η δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου δεν βόλευε αυτούς που πίστευαν ότι τα οικόπεδα του Π. Ψυχικού θα πέρναγαν στο σχήμα της Κέκρωψ. Την άποψη για απόφαση που θα δικαίωνε την Κέκρωψ είχαν περάσει έντεχνα ορισμένοι κερδοσκόποι στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά το προηγούμενο διάστημα. Η περίπτωση της Κέκρωψ πάει πίσω στη δεκαετία του '90 (πάνω από 25 χρόνια). Έχει καταντήσει κουραστική και η απορία είναι τι περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δώσει τέλος στην σπέκουλα της δικαστικής περιπέτειας. Μήπως να πάγωνε λίγο τη διαπραγμάτευση πριν βγει η τελεσίδικη απόφαση;

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ