Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικη κίνηση πέριξ των 825 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Πηγή: Eurokinissi

Ήπιες ανοδικές τάσεις εμφανίζουν κατά την έναρξη των συνεδριάσεών τους οι ευρωπαϊκές αγορές με το ερώτημα εάν η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία επηρεάσει την ανάπτυξη και έμμεσα και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται ότι βρίσκονται σε μία θετική φάση προς το τέλος του α' εξαμήνου αφού πρώτα προεξόφλησαν τον υψηλό πληθωρισμό και την χαμηλότερη ανάπτυξη. Ο DAX κινείται πλέον στις 13.300 μονάδες και ο CAC προς τις 6.100 μονάδες. Θεωρητικά το τέλος του μήνα θα φέρει κάποιες διορθώσεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, και το β' εξάμηνο χρηματιστηριακά θα ξεκινήσει πάνω σε νέα δεδομένα.

Προς τις 825 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε χθες ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση λόγω χαμηλών συναλλαγών. Η έλλειψη ζήτησης και η μικρή προσφορά τίτλων οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση τιμών και Γενικού Δείκτη. Έτσι σε μία, μάλλον ανύποπτη συγκυρία, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 1,4% και ξαναβρέθηκε κοντά στις στηρίξεις των 820 μονάδων (στις 823 μονάδες έκλεισε χθες). Η χθεσινή πτώση ήταν εκτός προσδοκιών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Οι επενδυτές κινούνται μέσα σε ένα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά προς το παρόν μετά την μικρή ανάκαμψη προς τις 840 μονάδες παρατηρούμε πλαγιολίσθηση στον Γεν. Δείκτη με πιέσεις κυρίως σε μετοχές που είχαν δώσει κέρδη όπως ήταν οι τραπεζικές και άλλα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

τραπεζικές μετοχές κινούνται διαφοροποιημένα το τελευταίο διάστημα και έχουν χάσει (αδικαιολόγητα) κάποιες στηρίξεις τους. Θεωρητικά ίσως εκδηλωθεί κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες μετοχές. Από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, αντοχές δείχνουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αυξημένη μεταβλητότητα η ΔΕΗ που αδυνατεί να κινηθεί πάνω από τα 5,5 ευρώ ίσως επηρεασμένη από τις ενεργειακές εξελίξεις. Συσσώρευσε χαμηλότερα και ίσως αντιδράσει ανοδικά η μετοχή της Μυτιληναίος, ενώ στο προσκήνιο των εταιρικών εξελίξεων βρίσκονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο πετρελαιακές μετοχές (ΕΛΠΕ και Motor Oil) παραμένουν σε ανοδικό κανάλι παρά τις μικροδιορθώσεις και ευνοούνται από την νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ενώ σε θετικο momentum βρίσκονται οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις μεταφορές (πχ Aegean , Autohellas κά). Σ' αυτή την κατηγορία ας τοποθετήσουμε και την Coca Cola που περιμένει σημαντική αύξηση πωλήσεων το καλοκαίρι.

Στην παρούσα συγκυρία, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι οι εταιρείες real estate οι οποίες καθημερινά τροφοδοτούν την αγορά με ειδήσεις ενώ ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμους επενδυτές έχουν οι εταιρείες υποδομών.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ