Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι περιπέτειες ΑLPHA και Εθνικής, οι χρησμοί της UBS για Ελλάδα και η μεταβλητότητα στο Χ.Α

Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στα υψηλά ημέρας οι μεγαλύτεροι δείκτες

Μία καλή έναρξη της εβδομάδας έκαναν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων έκλεισαν στα υψηλά ημέρας. Δεν γνωρίζουμε εάν οφείλεται σε εταιρικά αποτελέσματα , στις ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης ή ως μία τεχνική αντίδραση απέναντι στην 'ταλαιπωρία' των προηγούμενων εβδομάδων.

Ελληνικές Τράπεζες : Τα συμπεράσματα από την σημερινή περιπετειώδη μέρα των Alpha, Εθνικής

Η εξέλιξη της συμφωνίας του ΤΧΣ με την Unicredit για τις μετοχές της Alpha Bank μοιάζει με μία προσυμφωνημένη εξέλιξη. Πολλοί απόρρησαν που δεν υπήρξαν άλλες προτάσεις. Όμως ποιος θα κατεβάσει πρόταση εάν ξέρει ότι η συμφωνία ήταν ολοκληρωμένη. Πάντως, η 'ωραιοπάθεια' που διέκρινε τις ελληνικές τράπεζες και υποδαυλιζόταν απο τους ξένους οίκους μάλλον κακό έκανε στις μετοχές. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων έδιναν τιμές στόχους για την Alpha Bank πάνω από 2 ευρώ και η Unicredit έκλεισε την συμφωνία στα 1,39 ευρώ.  Θα είναι μία ωραία ευκαιρία σε πολλούς μέσα και έξω από την τραπεζική αγορά να 'ξεπεζέψουν από τα άσπρα άλογα'.

UBS : Τι βλέπει για την Ελλάδα το 2024 και το 2025

Οι προβλέψεις της UBS κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 και το 2025, μετά από 3% αύξηση τη φετινή χρονιά. Οι εκτιμήσεις του ελβετικού οίκου διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη σε 1,5% και 1,2% τα έτη 2024 και 2025, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% το 2024 και εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 2% το 2025.

Γενικός Δείκτης : Ξεκίνησε από τις 1.205 μονάδες και έκλεισε στις 1.205 μονάδες

Μεταξύ της έναρξης και του τέλους της συνεδρίασης φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμμία μεταβολή. 'Μαγική εικόνα' για όσους παρακολούθησαν λίγο συνεδρίαση. Οι τραπεζικές μετοχές πέρασαν πτωτικές και μετά γύρισαν ανοδικά. Ίδια μεταβλητότητα είχαν πολλά μη χρηματοοικονομικά blue chips. Πάντως το γεγονός ότι έκλεισε οριακά ανοδικά, δίνει περιθώρια και ελπίδες για επιστροφή προς τις 1.220 μονάδες και πάλι. Ελπίδες είπαμε... μην το δέσετε και κόμπο.

Alpha Bank :  Οι δύο αντιδράσεις της χρηματιστηριακής αγοράς στην πώληση του 9% στα 1,39 ευρώ

Δύο αντιδράσεις είχε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά για την τιμή που πρόσφερε η Unicredit (1,39 ευρώ). Πρώτα ήταν το μούδιασμα (θεωρώντας ότι δεν ήταν στα επιπεδα που θα ήθελαν) που οδήγησε και σε αυξημένες πωλήσεις και η δεύτερη αντίδραση ήταν η επιστροφή των αγοραστών υπό την μορφή φίλιων χαρτοφυλακίων που θέλησαν να στηρίξουν την μετοχή.  Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν τελικά η μετοχή θα επιστρέψει προς τα 1,4 ευρώ ή θα στροβιλιστεί χαμηλότερα.

ΕΤΕ: Ξεκινά σήμερα το placement του 20% +2%  του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχωρά σε Δημόσια Προσφορά με διάθεση υφιστάμενων μετοχών εκδόσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.. Η περίοδος της Δημόσιας Προσφοράς θα διαρκέσει από την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου. Η τιμή διάθεσης από 5 έως 5,44 ευρώ.  

Οι Προσφερόμενες Μετοχές θα διατεθούν:

  1. στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές  και
  2. εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές ("QIB") στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (οι "ΗΠΑ" ή "Ηνωμένες Πολιτείες"), και (ii) ορισμένοι άλλοι ειδικοί επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Κανονισμό S βάσει του Νόμου περί Κινητών Αξιών των ΗΠΑ και από κοινού με την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, η «Προσφορά»).

Το Η.ΒΙ.Π. θα παραμείνει ανοιχτό κατά την περίοδο της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (από 14 Νοεμβρίου έως και 16 Νοεμβρίου 2023) από τις 10:00 ώρα Ελλάδος και έως τις 17:00 ώρα Ελλάδος, εκτός από την τελευταία ημέρα της περιόδου Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή στις 16 Νοεμβρίου 2023, κατά την οποία θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η εκτόξευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η πτώση της ΟΤΕ και η τελική ευθεία για το placement της ΕΤΕ

OPTIMA BANK : Εξαιρετική ανάπτυξη και ρευστότητα

Ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2023 στα €73,6 εκατ. έναντι €26,8 εκατ. την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και €42,9 εκατ. για ολόκληρο το 2022, όλα σε εξομαλυμένη βάση.

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το εννεάμηνο ανέρχεται σε 24,9%.Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 3ου τριμήνου ανήλθαν σε €29,7 εκατ. με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 26,6%.

Τα δανειακά υπόλοιπα αυξήθηκαν το 2023 κατά €543 εκατ., υπερβαίνοντας τα €2,2 δισ. +32% από την αρχή του έτους.Το 2023 έχουν ήδη εκταμιευθεί δάνεια ύψους €1,5 δισ. περισσότερα από το σύνολο του 2022.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα € 3,1 δισ., +65% σε ετήσια βάση. Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 71%, δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 226% και δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) 130%.

Η μετοχή ξεκίνησε πτωτικά αλλά σταδιακά πέρασε σε οριακή άνοδο. Γενικά, η μετοχή από την μέρα εισαγωγής της έχει ελεγχόμενη υποχώρηση  (μόλις -1,5%).

Cenergy : Δεν την προλαβαίνουμε με τις νέες συμβάσεις

Ακόμη μία νέα σύμβαση υψηλής αξίας ανέλαβε η Cenergy και συγκεκριμένα η θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου. Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση για τον υποθαλάσσιο αγωγό Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της, ως υπεργολάβος της Sumitomo Corporation Europe Limited ανέλαβε σύμβαση για την προμήθεια περίπου 160χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου για το έργο Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα. Η αξία του συμβολαίου κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η διάψευση της Ακτωρ, το ρεκόρ του ΤΙΤΑΝ και οι απώλειες της Trade Estates

OΠΑΠ : Χαμηλότερη τιμή στόχο δίνει η Eurobank Equities λόγω μείωσης εσόδων στο γ' τρίμηνο

Νέα, οριακά χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 17,9 από 18 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση "buy" καθώς αναμένει απόδοση 16,3% από τα τρέχοντα επίπεδα, που σε συνδυασμό με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 9,9% οδηγεί σε συνολική απόδοση 26,2%.


Η χρηματιστηριακή αναμένει πτώση 3% για τα ακαθάριστα έσοδα GGR, στα 482 εκατ. ευρώ, το τρίτο τρίμηνο, ελλείψει σημαντικών αθλητικών γεγονότων αλλά και λόγω έκτακτων παραγόντων (καύσωνες, πλημμύρες).

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερα EBITDA κατά 14% στα 170 εκατ. ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να μειώνει κατά 4% την πρόβλεψη για τα EBITDA του 2023, στα 741 εκατ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο του εύρους στο guidance της εταιρείας.

ΔΕΗ : Ένα νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Την παραγωγή καθαρής ενέργειας με τη δύναμη του νερού ξεκίνησε ένα ακόμα μικρό υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανεβάζοντας τον αριθμό των μικρών υδροηλεκτρικών της θυγατρικής της ΔΕΗ σε 20 και τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ τους σε 88 MW. Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Μακροχώρι ΙΙ βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (δήμος Αλεξάνδρειας) και έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,84 ΜW.

Prodea: Εκκίνηση διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση από την Prodea Investments των  100% θυγατρικών της

Η Prodea ( Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία)   αποφάσισε την εκκίνηση διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση  των 100% θυγατρικών της εταιρειών «IQ HUB ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «PANTERRA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» και «ΘΕΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρείας και των Απορροφώμενων όρισαν ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού για τους σκοπούς της συγχώνευσης την 30.06.2023 και προχώρησαν στην από κοινού σύνταξη σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης με ημερομηνία 18.10.2023, το οποίο καταχώρησαν στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. στις 30.10.2023 η Εταιρεία και στις 19.10.2023 οι Απορροφώμενες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας

E&Y : 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έσοδα από τις επενδύσεις σε ESG

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ Ελλάδος, Long-Term Value and Corporate Governance Survey Ελλάδα 2023, η επιτυχημένη προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης από τις ελληνικές επιχειρήσεις εξαρτάται, σε καθοριστικό βαθμό, από την ύπαρξη αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 92% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την υλοποίηση της στρατηγικής ESG της επιχείρησής τους, τον επόμενο χρόνο. Η

έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 27 Φεβρουαρίου 2023, κατέγραψε τις απόψεις 100 διευθυντικών στελεχών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Bank of America : Έρχεται κύκλος χαμηλών προσδοκιών ως προς την ανάπτυξη

Αβέβαιο το year's end rally σύμφωνα με την Bank of America στην τελευταία της έκθεση. Μετά από ένα έτος απροσδόκητης μακροοικονομικής ανθεκτικότητας, η BofA βλέπει περιθώρια για σημαντική επιδείνωση της δυναμικής της ανάπτυξης λόγω και της αποδυνάμωσης του πιστωτικού κύκλου, της εξασθένησης της πρόσφατης δημοσιονομικής ώθησης στις ΗΠΑ και του τερματισμού της υποστήριξης από εταιρείες που εξαντλούν τις εκκρεμείς παραγγελίες για τα προϊόντα τους.

"Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό δεδομένων που υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με τις νέες παραγγελίες - ISM μεταποίησης - να πέφτουν ξανά στο χαμηλό πέντε μηνών των 45,5 μονάδων τον Οκτώβριο, το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 3,9%, 50 μονάδες βάσης πάνω από το κατώτατο σημείο του κύκλου και τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών στις ΗΠΑ να γίνεται αρνητικός το τρίτο τρίμηνο μετά από αύξηση άνω του 10% στις αρχές του έτους", όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η BofA.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ