Νέα
  • ΓΔ: 1412.6 -0.47%
  • Τζίρος: 75,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πίεση στα ΕΛΠΕ, η πράσινη μετάβαση της Motor Oil και η υψηλή κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α

Eυρωπαϊκές αγορές : Γιατί ο γερμανικός  DAX μοιάζει με μεγάλη 'φούσκα'

Προ ημερών είχαμε προβληματιστεί για το γεγονός ότι ο DAX βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά με την γερμανική οικονομία να βρίσκεται στα  πρόθυρα (ή να έχει εισέλθει) σε ύφεση. Όμως η άνοδος δεν σταμάτησε και χθες ο DAX έκανε νέα ιστορικά υψηλά προσεγγίζοντας πλέον τις 17.000 μονάδες. Μαθαίνουμε ότι τους ίδιους (ή παρεμφερείς)  προβληματισμούς έχουν και στην ΕΚΤ , με δεδομένο ότι η άνοδος αυτή που δεν υποστηρίζεται από βελτίωση οικονομικών μεγεθών είναι έντονα πληθωριστική.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η Κυριακούλης.... από τα παλιά, το ρεκόρ του ΑΔΜΗΕ και οι «καλοί πελάτες» των ΕΛΠΕ

Ελληνικό χρηματιστήριο : Ξεπέρασε τα 80 δισ. Ευρώ η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Νοέμβριο.  Στο 64,61% οι ξένοι και στο 35,39% οι έλληνες επενδυτές 

Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €80,45 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,67%, σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου (€74,72 δις). Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,61% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,39% για τους Ημεδαπούς.

Η Αξία Συναλλαγών για τον Νοέμβριο 2023 έφτασε τα €839,35 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 88,88% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €2.032,72 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.535,49 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 150,04%. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €1.162,81 εκατ. κατά το μήνα Νοέμβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €1.162,81 εκατ. τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το double της Lavipharm, το κατοστάρι ομόλογο της IDEAL και το Rebrain της ALPHA

Γενικός Δείκτης : Χρηματιστηριακή διελκυστίνδα με  αντίρροπες τάσεις που αλληλοεξουδετερόνονταν

Μία χρηματιστηριακή διελκυστίνδα παρατηρούμε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στους δείκτες και στις μετοχές. Το αποτέλεσμα αυτό έδειχνε μικρές (οριακές) μεταβολές, αφού οι δύο πλευρές (ανοδικές και πτωτικές) αλληλοεξουδετερόνονταν. Για την νέα εβδομάδα, το ζητούμενο είναι είτε να παραμείνει ο Γ.Δ σε επίπεδα κοντά στις 1.280 μονάδες είτε να μην φύγει κάτω από τις 1.260 μονάδες εάν υπάρξει διόρθωση. Στο θετικό σενάριο θα είναι η εκ νέου προσέγγιση των 1.300 μονάδων.  Μόλις 2% απέχει από τα παρόντα επίπεδα.

ΕΛΠΕ : Αναμενόμενη η πίεση στη μετοχή

Διόλου δεν παραξενεύτηκαν τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς από την έντονη πίεση στη μετοχή των ΕΛΠΕ. Από την στιγμή που η τιμή για τις νέες μετοχές βγήκε στα 7 ευρώ , πολλοί επενδυτές (θεσμικοί και ιδιώτες) προτίμησαν να πουλήσουν στα 7,5 ευρώ και να καρπωθούν μία υπεραξία 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Βέβαια οι market makers έκαναν προσπάθεια να μην φτάσει η μετοχή στα 7 ευρώ κατά την διαπραγμάτευση και μάλλον το κατάφεραν. Για χθες. Από Δευτέρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει...

Ιντραλοτ : Ασταμάτητο το ράλι της μετοχής

Οι νέες μετοχές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου  κόστισαν 0,3 ευρώ  έκαστη και πλέον διαπραγματεύονται στα 1,05 ευρώ / μετοχή. Υπερτριπλάσιες υπεραξίες μέσα σε δύο μήνες. Η κεφαλαιοποίηση της Ιντραλότ πλησιάζει τα 700 εκατ. Ευρώ και πλέον είναι εμφανείς και οι επιδιώξεις για να εισέλθει σε μεγαλύτερους δείκτες.  Αξιοσημείωτη η άνοδος και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Lavipharm : Μία στάση για αποκόμιση κερδών

Αντίστοιχη περίπτωση (με την Ιντραλοτ) είναι και της  Lavipharm η οποία έχει πολλαπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της. Υποστηρίζεται όμως και από τα εταιρικά δεδομένα τα οποία δικαιώνουν (έστω και με μερικές υποσημειώσεις) την άνοδο της μετοχής. Την Παρασκευή, η μετοχή διόρθωσε αλλά μετά από τέτοιο ράλι θα έπρεπε να γίνει και αυτό.

Eταιρικό Ομόλογο IDEAL : Μεταξύ 5,5%-5,9% η απόδοση του ομολόγου

H Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την 11.12.2023 και ώρα Ελλάδος 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την 13.12.2023 και ώρα Ελλάδος 5:00 μ.μ.

Μεταξύ 5,5% και 5,9% θα κινηθεί το εύρος απόδοσης στο ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Ideal Holdings.  Tα κριτήρια και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα καθορισθούν η τελική απόδοση και το Επιτόκιο περιλαμβάνουν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από Ειδικούς Επενδυτές, το πλήθος και το είδος Ειδικών Επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους Ιδιώτες Επενδυτές (στο βαθμό που η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%) και το κόστος εξυπηρέτησης της ομολογιακής έκδοσης που προτίθεται να αναλάβει η Εκδότρια.

Ενδεικτικά, εάν η ζήτηση από Ειδικούς Επενδυτές καλύψει την Έκδοση μέχρι και το ανώτατο όριο του εύρους της απόδοσης, αλλά ταυτόχρονα καλύπτεται σημαντικό τμήμα της Έκδοσης σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, δύναται να επιλεγεί η χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο ύψος αντληθέντων κεφαλαίων και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης της προϋπόθεσης έκδοσης των Ομολογιών. Ταυτόχρονα με τον καθορισμό της τελικής απόδοσης, θα αποφασιστεί και η οριστική κατανομή των Ομολογιών.

Μotor Oil : Έμφαση στη 'πράσινη μετάβαση' με την MORE

«Η ΜΟRE παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της για εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 2 GW έως το 2030. Πρωταγωνιστούμε στο μέλλον της Ενέργειας μέσα από χαρτοφυλάκιο έργων που αναπτύσσεται εκθετικά. Εργαζόμαστε στρατηγικά στο σήμερα για ένα βιώσιμο και καλύτερο αύριο με ανθεκτικά ενεργειακά συστήματα, με συνεργασία όλων των μερών, για περισσότερη ενέργεια και περισσότερες εναλλακτικές» ήταν το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της MORE (Μotor Oil Renewable Energy) κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, από το Ντουμπάι κατά τη διάρκεια της φετινής COP

MEDICON : Διαψεύδει σενάρια πώλησης βασικών μετόχων

Η Διοίκηση του Ομίλου Medicon, στα πλαίσια ενημέρωσης του Επενδυτικού Κοινού και σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας προτίθενται να προβούν σε πώληση των μετοχών τους, ενημερώνει ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ουδεμία διαπραγμάτευση των βασικών μετόχων για πώληση μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους.

ETE- Eθνική Ασφαλιστική: Παράδοση στον Δήμο Αθηναίων του ιστορικού χώρου στην Κοραή 4

Για όσους έχουν πάει , η επίσκεψη στα υπόγεια της Κομμαντατουρ που ήταν στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής , στην Πλατεία Κοραή, είναι μία φοβερή εμπειρία που ξυπνά το ιστορικό υποσυνείδητο.  Για όσους δεν έχουν πάει , είναι μία ευκαιρία τώρα που παραδόθηκε ο χώρος στον Δήμο Αθηναίων να το επισκεφτούν.  Για την ιστορία και μόνο, ο χώρος εξαιρέθηκε (με πρωτοβουλία της ΕΤΕ) από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC μόνο για τον ιστορικό του ρόλο. 

Galaxy Kosmos Mezz : Επιστρέφει κεφάλαια 0,1064 ευρώ / μετοχή στους μετόχους

Το συνολικό ποσό μετρητών που κατόπιν μείωσης του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου θα επιστραφεί στους μετόχους που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Εταιρείας κατά την Ημερομηνία Προσδιορισμού Δικαιούχων (Record Date) ανέρχεται σε Ευρώ 9.250.539,8496, το οποίο αντιστοιχεί σε Ευρώ 0,1064 ανά μετοχή.

Από την 14η Δεκεμβρίου 2023 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α. Plus) του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ονομαστική αξία Ευρώ 0,1636, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού Ευρώ 0,1064 ανά μετοχή.

Δικαιούχοι στη λήψη της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αΰλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την 15η Δεκεμβρίου 2023 (record date - ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων).

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου (Ευρώ 0,1064 ανά μετοχή) ορίζεται η 20η Δεκεμβρίου 2023.

Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων:  Θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την δημιουργία πλατφόρμας e-loans

Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τ.Π.&Δ e-Loans, αλλά και στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εστιάσει η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνουν το Ταμείο Παρακαταθηκών &Δανείων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στις  14 Δεκεμβρίου 2023, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς, Αθήνα)

To ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται

Την Δευτέρα εκκινούν οι εγγραφές για την Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της Ideal Holdings. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina ΑΕΕΑΠ. Την Τρίτη, Νάκας και Prodea θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 8 λεπτών και το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα. Οι εγγραφές της Ideal θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ