Νέα
 • ΓΔ: 891.41 +0.46%
 • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

eBay στην «Η»: Τα μυστικά επιτυχίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο - Οδηγός για ελληνικές ΜμΕ

eBay / Πηγή: AP
eBay / Πηγή: AP

Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε την ανάγκη άμεσου ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων ειδικότερα των μικρομεσαίων, που κλήθηκαν να απαντήσουν στις αλεπάλληλες προκλήσεις της εποχής, με τα περιοριστικά μέτρα και τα τα νέα μοντέλα («Click Away» «Click in Shop»).

Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον ΣΕΛΠΕ, οι online αγορές αυξήθηκαν ακόμα και σε περιόδους που λειτούργησαν κανονικά τα φυσικά καταστήματα. Το μερίδιο των διαδικτυακών αγοραστών καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία, με τη συνολική αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου B-C (προϊόντα και υπηρεσίες) να εκτιμάται στα 14 δισ. και τους ειδικούς να κάνουν λόγο για χρονιά ρεκόρ. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η eBay, ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της παγκόσμιας ηλεκτρονικής αγοράς ανέπτυξε το Growth Program, ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου οι ελληνικές ΜμΕ θα μπορέσουν να εισέλθουν, να προσαρμοστούν στην νέα ψηφιακή εποχή και να αναζητήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης σε ένα διεθνές περιβάλλον. Στο δημοφιλές διαδικτυακό marketplace δραστηριοποιούνται χιλιάδες πωλητές από την Ελλάδα οι οποίοι ανέπτυξαν την επιχείρησή τους μέσα από ένα διευρυμένο πελατολόγιο, σε κορυφαίες διεθνείς αγορές. Μόνο το 2021, οι Έλληνες πωλητές της eBay αναπτύχθηκαν με μεγάλη επιτυχία μεταξύ πελατών από κορυφαίες διεθνείς αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Τα μυστικά επιτυχίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Μέσω του προγράμματος αξίας χιλιάδων δολαρίων ανά συμμετέχοντα, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να λάβουν υποστήριξη για την επιχείρησή τους ώστε να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε 152 εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι ένα πρόγραμμα προσωπικής εκπαίδευσης για επιχειρήσεις και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξατομικευμένη υποστήριξη από τον σύμβουλο ανάπτυξης (Growth Manager) της eBay, μεγάλη πίστωση πωλήσεων για γρήγορη ανάπτυξη και δωρεάν συνδρομή στο κατάστημα eBay για 3 μήνες.

Για το πρόγραμμα, την ελληνική παρουσία στην eBay αλλά και τα μυστικά επιτυχίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο μίλησε στην «Η», ο  Alon Paster, Head of Commercial Development, Global Emerging Markets της εταιρείας. Συγκεκριμένα η συνέντευξη έχεις ως εξής:

Πως λειτουργεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης; Ποια η διαδικασία και τι «εργαλεία» παρέχονται στους συμμετέχοντες;

Το Growh Program του eBay σκοπεύει στο να παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα «εργαλεία» και την καθοδήγηση ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους από το τοπικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να υποβάλλει αίτηση εδώ. Στη σελίδα παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες για τον πως να ξεκινήσετε το επιτυχημένο σας ταξίδι με την eBay.

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν αποκλειστική υποστήριξη από την ομάδα της eBay, ώστε να ξεκινήσουν τη ψηφιακή δραστηριότητά τους και να την μεγενθύνουν μέσω της πλατφόρμας. Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της αγοράς, παρέχει προσαρμοσμένο επιχειρηματικό σχέδιο και εξατομικευμένη στήριξη καθώς και μια δωρεάν συνδρομή για την έναρξη δραστηριότητας στο marketplace. 

To Growth Program κοστίζει χιλιάδες δολάρια ανά συμμετέχοντα και το προσφέρουμε εντελώς δωρεάν στις επιλέξιμες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ποιες οι προοπτικές και οι ευκαιρίες από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Με περισσότερους από 154 εκατομμύρια αγοραστές σε όλο τον κόσμο, πάνω από 190 αγορές και 1,5 δισεκατομμύριο λίστες προϊόντων, η eBay προσφέρει την ευκαιρία να προσεγγίσετε ένα κοινό πιθανών αγοραστών που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό της τοπικής αγοράς.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους στην πλατφόρμα, προσεγγίζοντας αυτά τα εκατομμύρια των πιθανών πελατών. Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα οφέλη αυτού του προγράμματος και η αποκλειστική υποστήριξη μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά για την επιχειρήσεις, δίνοντάς τους ότι χρειάζονται για να πετύχουν.

Μια εκτίμηση για την ελληνική «κοινότητα» της eBay;

Η ελληνική κοινότητα της eBay είναι μια πολύ ζωντανή και δραστήρια κοινότητα και το βλέπουμε σε κάθε συνεργασία που έχουμε κάνει εδώ τα τελευταία χρόνια, με εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις να έχουν ήδη ενταχθεί στην πλατφόρμα.

Με τις δυνατότητες της ελληνικής κοινότητας να εξάγει προϊόντα υψηλής ζήτησης όπως είδη μόδας, συλλεκτικά αντικείμενα (θρησκευτικά είδη, ελληνικά γραμματόσημα κ.λπ.), είδη σπιτιού & κήπου και πολλά άλλα, πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι βλέπουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και σήμερα έχουμε περισσότερους από 12.000 Έλληνες πωλητές στην πλατφόρμα οι οποίοι αυξάνονται σε καθημερινή βάση.  Αυτή η τάση συνεχίζεται ακόμη και μετά την κορύφωση της πανδημίας, στοιχείο που φανερώνει πως η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι απλώς μια παροδική τάση.

 Alon Paster, Head of Commercial Development, Global Emerging Markets της eBay

Υπάρχουν ποσοτικά-ποιοτικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τους πωλητές από την Ελλάδα; Ποια η σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τις πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας;

Με το χαρτοφυλάκιο των αγορών μας να διευρύνεται συνεχώς, δίνουμε έμφαση σε χώρες που αναπτύσσονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές μας στις οποίες στοχεύουμε και παρέχουμε εξατομικευμένη καθοδήγηση και εκπαίδευση,  μαζί με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Τσεχία και άλλες.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στους αριθμούς των κορυφαίων χωρών στην ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά βλέπουμε συνεχή ανάπτυξη των Ελλήνων πωλητών, που δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό να ενταχθούν στο eBay και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να έχει ηγετική θέση στο χαρτοφυλάκιο των ταχεία ανατπυσσόμενων αγορών μας τα επόμενα χρόνια.

Θεωρείτε πως η υγειονομική κρίση έστρεψε και τους Έλληνες πωλητές προς το ηλεκτρονικό εμπόριο; Ποια η δική σας εμπειρία;

Μπορεί το 2020 να έφερε την υγειονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ονομαστεί και ως «η χρονιά του ηλεκτρονικού εμπορίου», καθώς έγιναν άλματα που ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. 

Η πανδημία παρακίνησε πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο και να αναζητήσουν νέες αγορές  και το βλέπουμε σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται σε εμάς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πολλοί επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν τη σημασία του διαδικτυακού καναλιού πωλήσεων.

Το 2021 συμβολίζει τη «νέα κανονικότητα», μετά την προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πωλήσεις στο εξωτερικό γίνονται αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών για να αναπτυχθούν και να είναι έτοιμες για πιθανές αναγκαστικές αλλαγές στο μέλλον. 

Στην πραγματικότητα, καταγράφεται ταχεία ανάπτυξη του CBT (διασυνοριακό εμπόριο) τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Αν το 2016 μόνο το 15% του παγκόσμιου εμπορίου ήταν διασυνοριακό, μέχρι το 2023 αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο 25%, γεγονός που τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί και να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έφερε η πανδημία και να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για την αύξηση των πωλήσεων CBT για κάθε επιχείρηση.

Ποιο είναι το πλάνο της eBay για την Ελλάδα; 

Βλέποντας την επιτυχία των Ελλήνων εμπόρων στο eBay και τη ζήτηση από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο για ελληνικά εμπορεύματα, αντιλαμβανόμαστε πως η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο για εμάς. Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι είμαστε παρόντες για να υποστηρίξουμε τα πρώτα τους βήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να αναπτύξουν μαζί μας την επιχείρησή τους.

Η επιτυχία των νεοενταχθέτων το 2021 επιχειρήσεων στην πλατφόρμα μας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η επιτυχημένη συνεργασία μας με την Bestprice.gr, το Athens revival project και η ανάπτυξη των εταιριών που εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να επιτύχουν υψηλότερους όγκους παγκόσμιων πωλήσεων στο εγγύς μέλλον και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας και να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να εξειδικεύουμε το πρόγραμμά μας και τα οφέλη του, ώστε να ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναγνωρίζουμε το τεράστιο όφελος της συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις ενώ σκοπεύουμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με «παίκτες» της αγοράς από την Ελλάδα που μοιράζονται την ίδια ατζέντα με εμάς και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν το ρόλο μέντορα των ελληνικών ΜμΕ.

Η ακτινογραφία των ελληνικών συναλλαγών στο eBay

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, σχετικά με τις πωλήσεις, οι πωλητές της eBay στην Ελλάδα επωφελήθηκαν από κορυφαίες κατηγορίες, όπως:

 1. Ανταλλακτικά και Αξεσουάρ αυτοκινήτου
 2. Συλλεκτικά αντικείμενα
 3. Δίσκους Βινυλίου
 4. Είδη για την αυλή και τον κήπο, καθώς
 5. Ένδυση, Παπούτσια και Αξεσουάρ για γυναίκες

Οι κορυφαίες κατηγορίες ειδών που αγόρασαν οι πελάτες ήταν:

 1. Γραμματόσημα
 2. Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου
 3. Συλλεκτικά είδη
 4. Είδη για την αυλή και τον κήπο
 5. Νομίσματα και χαρτονομίσματα

Στα πιο ακριβά και ενδιαφέροντα προϊόντα που πωλήθηκαν το 2021 από ελληνικές επιχειρήσεις στην eBay ήταν μια συλλεκτική κάρτα Black lotus Alpha (30.000 $), η Ολυμπιακή δάδα του 1956 (18.000 $), ένα Synthesizer Roland Jupiter 8 (17,50 $), ένα αυτόγραφο υπογεγραμμένο από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από την Τουρκία (13.500 $), καθώς και μια πλήρη συλλογή Arabian Nights MTG (11.000 $).

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ