Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέρνα Ενεργειακή: Ο μετασχηματισμός του ομίλου προσελκύει ξένους θεσμικούς επενδυτές

Τέρνα Ενεργειακή
Πηγή: Τέρνα Ενεργειακή

Η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις άνω των 1,7 δισ. ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

Ο μετασχηματισμός του ομίλου προκαλεί ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και εξειδικευμένων funds καθώς και θεσμικών επενδυτών (Pension Funds) από το εξωτερικό που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την σταδιακή εξειδίκευση του ομίλου στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες. Η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) τα τελευταία 3 χρόνια ξεπερνά το 20%  και αποτελεί μία εξαιρετική επένδυση για τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έχει καταγράψει μέσα σε 11 συνεδριάσεις (τέλος 2020-αρχές 2021) άνοδο της τάξης του 20% από αγορές ξένων επενδυτών. 

Η κεφαλαιακή ενίσχυση και η πιθανή έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου

Εκτός από την ενίσχυση των ενεργειακού χαρτοφυλακίου αλλά και την διαφοροποίηση των εργασιών (εκτός από την Ελλάδα) σε ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία ο όμιλος έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά με την έκδοση εταιρικού ομολόγου και ενδεχομένως μέσα στο 2021 να προχωρήσει σε κάποια νέα έκδοση εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες των αγορών.  Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 , ο όμιλος προχώρησε στη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ /μετοχή από προηγούμενες χρήσεις.

Χαμηλός πιστωτικός κίνδυνος από τις συνεργασίες το Δημόσιο και στο εξωτερικό

Το σύνολο των απαιτήσεων του ενεργειακού κλάδου της Τέρνα Ενεργειακής αφορά στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα στο εσωτερικό (συμπεριλαμβανομένων του ΔΑΠΕΕΠ και του ΔΕΔΔΗΕ) και στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του κατασκευαστικού κλάδου. Ο πιστωτικός κίνδυνος για τα χρηματικά διαθέσιμα και τις λοιπές απαιτήσεις είναι χαμηλός, δεδομένου ότι οι συναλλασσόμενοι είναι τράπεζες με υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή διάρθρωση, το Δημόσιο ή εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ή ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το ζητούμενο είναι η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η «πράσινη ενέργεια» βρίσκεται μέσα στους βασικούς στόχους του προγράμματος Πισσαρίδη αλλά και στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ