Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα-φιλέτα αξίας 220 εκατ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πληθώρα γνωστών ακινήτων-φιλέτων βγαίνουν σε πλειστηριασμό τους επόμενους έξι μήνες. Η συνολική τους αξία αγγίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 220 εκατ. ευρώ και για πολλά από αυτά έχει εκδηλωθεί σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

► Διαβάστε: Παζαρόπουλος: Σε πλειστηριασμό η βίλα της Μυκόνου με τιμή εκκίνησης 1 εκατ. ευρώ

Τόσο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, όσο και μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας εταιρειών που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω διαγωνισμών πώλησης από τον ιστότοπο e-publicrealestate,τράπεζες, servicers, ειδικοί εκκαθαριστές, αλλά και το Δημόσιο βγάζουν στο σφυρί ξενοδοχεία, μεγάλα οικόπεδα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, βίλες σε δημοφιλή τουριστικά νησιά, γραφειακούς χώρους, πολυτελή διαμερίσματα, αγροτικές εκτάσεις, εμπορικά καταστήματα και βιομηχανοστάσια προκειμένου να αναπληρωθεί ο «νεκρός» χρόνος της πανδημίας.

Project Ektasis

Στο στόχαστρο των υποψήφιων αγοραστών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ισχυρά εγχώρια καθώς και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, βρίσκονται αρκετά από τα ακίνητα του Project Ektasis. Πρόκειται για μια ομάδα 15 ανεξάρτητων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ektasis Development, η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από το 2019.

Μετά από πολλές αναβολές, που σύμφωνα με την ειδική διαχειρίστρια της εταιρείας οφείλονταν στα περιοριστικά μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στη χώρα, συνεπεία του Covid-19, η διαγωνιστική διαδικασία ορίστηκε για το διάστημα μεταξύ 8-11 Φεβρουαρίου 2021.

Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας έχει αποτιμηθεί κοντά στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβουλος του ειδικού διαχειριστή είναι η ελεγκτική εταιρεία PwC. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει από την Ειδική Διαχειρίστρια στις 17 Φεβρουαρίου.

Στα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό περιλαμβάνεται το οικόπεδο στη διασταύρωση της οδού Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στον Δήμο Αμαρουσίου, συνολικής επιφάνειας 17 στρεμμάτων με το παλαιό κτίριο της Kodak. Τα παλαιά κτίσματα που βρίσκονται εντός του οικοπέδου έχουν επιφάνεια 7.240,87 τ.μ. Το ακίνητο καλύπτει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, με Σ.Δ. 1, κάλυψη 40% και Χρήση Γης Πολεοδομικού Κέντρου (ενδεικτικά: Κατοικίες, Ξενοδοχεία 4* και άνω, Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς Οργανισμοί, Διοίκηση (πλην Υπουργείων), Εστιατόρια, Πολιτιστικά Κτίρια, Διαγνωστικά Κέντρα κ.α.). «Το μέγεθος του ακινήτου καθώς και η τοποθεσία του, το χαρακτηρίζουν μοναδικό για την ανέγερση μοντέρνων και υψηλής αισθητικής γραφειακών χώρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από Class Α γραφεία όπως αυτά της Google Hellas, Trastor, E&Y, Deloitte, Viohalco κ.α.

«Φιλέτο» θεωρείται και το ακίνητο που βρίσκεται στον κόμβο της Λ. Καλυφτάκη με την Εθνική Οδό στη Βιομηχανική Περιοχή Κηφισιάς. Το ακίνητο αποτελείται και από ένα οικόπεδο επιφάνειας 4.047,20 τ.μ. με ημιτελές τριώροφο κτίριο γραφείων πλέον δύο υπογείων στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 7.768,73τ.μ. και από ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 549,95τ.μ. Το εν λόγω ακίνητο πωλείται μαζί με γήπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο με επιφάνεια 570 τ.μ. στην ίδια περιοχή.

«Στην περιοχή αναπτύσσεται ένα πολύ δραστήριο Βιομηχανικό Πάρκο (Καλυφτάκη) με ισχυρές βιομηχανικές εταιρείες (φαρμακευτικές, εμφιαλώσεως, εξοπλισμού όπως UNIPHARMA, El Lilly, Intermed, Coca Cola, YALCO, AVIS), αλλά και πρόσφατα σύγχρονα κεντρικά γραφεία εταιρειών όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΑΪΣ, STAR Channel», τονίζεται στην περιγραφή.

Πωλούνται, επίσης, δύο όμορα οικόπεδα (4.800 τ.μ. και 3.700 τ.μ. αντίστοιχα με κτίσματα) που βρίσκονται στο Ηράκλειο Αττικής στη θέση Λυκόβρυση επί των οδών Αμαρουσίου-Λεωφόρου Ειρήνης. Στο ένα ακίνητο στεγαζόταν η ψυχιατρική Κλινική «Αγία Τριάς». Πέντε άλλα μεγάλα ακίνητα της Ektasis πωλούνται στην περιοχή του Μαραθώνα, ενώ μέσω των υπολοίπων πλειστηριασμών πωλούνται ποσοστά εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, διαμερίσματα, άλλα οικόπεδα, κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα πωλούνται και μεταβιβάζονται «όπως είναι και ευρίσκονται», με τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να διενεργήσουν τους σχετικούς ελέγχους όσον αφορά το οικονομικό και νομικό καθεστώς κάθε ακινήτου.

Ναυτεμπορική

Στα τρία χωρίζεται η Ναυτεμπορική, που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία της. Πριν από τρεις μέρες δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος από την ειδική διαχειρίστρια για τρεις ανεξάρτητους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το σύνολο των ακινήτων της εταιρείας, οικοπέδων, κτιρίων και διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και ένα γεωτεμάχιο 13.298 τ.μ στην Παιανία. Το κτίριο στην οδό Λένορμαν αριθμός 205 όπου στεγάζεται η Ναυτεμπορική είναι χτισμένο σε οικόπεδο 1.895,40 τ.μ.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν έγγραφη σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά μέχρι τις 4 Μαρτίου.

Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Στις 12 Μαΐου έχει οριστεί ο πλειστηριασμός του τετραώροφου επαγγελματικού ακινήτου στο Θησείο (οδός Πουλοπούλου) που ανήκει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το κτίριο συνολικής επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. προήλθε από την ενοποίηση δύο κτιρίων ύστερα από την αναδιαμόρφωση και την αλλαγή της χρήσης του σε πολιτιστικό κέντρο. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank ως διαχειρίστρια του «πακέτου» Galaxy IV Funding Designated Activity Company και η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Λάκης Γαβαλάς

Για άλλη μια φορά η βίλα του σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο θα βγει στο σφυρί. Ο τελευταίος πλειστηριασμός της εντυπωσιακής βίλας στη Φτελιά, με αρχική τιμή προσφοράς στα 1.225.000 ευρώ, είχε οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου, όπως είχε ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, αλλά δεν έγινε.

Ο νέος πλειστηριασμός στις 26 Mαΐου 2021 έχει ως επισπεύδουσα την Alpha Bank και η τιμή εκκίνησης είναι στα 1.582.000 ευρώ.

Η διώροφη βίλα συνολικής επιφανείας 274 τ.μ. με υπόγειο 150 τ.μ. και πισίνα 100 τ.μ. είναι χτισμένη σε αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει έκταση 4.804 τ.μ. Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ξενώνας 80 τ.μ.

Kathy Heyndels

Στις 19 Mαΐου 2021 έχει προγραμματιστεί να γίνει ο πλειστηριασμός του κεντρικού καταστήματος του οίκου μόδας Kathy Heyndels. Πρόκειται για ένα διατηρητέο τριώροφο ακίνητο στην οδό Aθηναΐδος αριθμός 14. Eπισπεύδουσα είναι η Cepal και η πρώτη τιμή προσφοράς έχει οριστεί στα 1.200.000 ευρώ.

Μιχάλης Γουλανδρής

Σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της χώρας, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Λυκείου, B. Γεωργίου, Pηγίλλης και Στησιχόρου, στην περιοχή των παλιών ανακτόρων, βγαίνει σε πλειστηριασμό από την doValue Greece το πολυτελές διαμέρισμα του εφοπλιστή Mιχάλη Γουλανδρή ως νομίμου εκπροσώπου της εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «T. NETWORK REAL ESTATE LTD». Η τιμή πρώτης προσφοράς για το διαμέρισμα των 246 τ.μ. είναι στα 1.557.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 9 Ιουνίου 2021.

Ομιλος Κυπριώτη

Ο πλειστηριασμός των πέντε ξενοδοχείων του ομίλου Κυπριώτη στην Κω είναι αυτός που ξεχωρίζει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τόσο για την τιμή εκκίνησης (83,831 εκατ. ευρώ) όσο και για το μέγεθος (περισσότερες από 5.000 κλίνες).

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που είναι το μεγαλύτερο στο νησί της Κω, βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 με επισπεύδουσες την τράπεζα Εurobank και την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum (ως διάδοχος της Πειραιώς).

Αναλυτικά, η τιμή εκκίνησης για τα τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία του ομίλου Kipriotis Village Hotel, Kipriotis Aqualand και Kipriotis Hippocrates έχει οριστεί στα 37,03 εκατ. ευρώ, 12,165 εκατ. ευρώ και 9,31 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ενώ για τα πεντάστερα Kipriotis Maris και Kipriotis Panorama Suites η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 9,31 εκατ. ευρώ και 17,2 εκατ. ευρώ.

Οι τελικές τιμές εκκίνησης προκύπτουν αν αφαιρεθούν τα κόστη τακτοποίησης αυθαιρεσιών. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνει συνολικές εκτάσεις 287 στρεμμάτων με χώρους εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους θαλασσοθεραπείας, δύο συνεδριακά κέντρα χωρητικότητας συνολικά τουλάχιστον 5.500 συνέδρων κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου απέρριψε την αίτηση των τραπεζών για την υπαγωγή τής Κυπριώτης σε ειδική διαχείριση. Είχε προηγηθεί πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία ο όμιλος δεν είχε περιέλθει σε γενική και μόνιμη αδυναμία να εκπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του. Την εν λόγω απόφαση είχαν εφεσιβάλει οι τράπεζες.

Στη συνέχεια η Eurobank βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις με την H.I.G. Capital για την πώληση των δανείων του ομίλου ονομαστικής αξίας ύψους 53,3 εκατ. ευρώ οι οποίες ωστόσο δεν κατέληξαν επιτυχώς.

Οι καταγγελμένες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα 110 εκατ. ευρώ και παραμένει το ερώτημα πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο ιδιοκτήτης.

ΤΑΙΠΕΔ

Στις 18 Μαρτίου έχει οριστεί η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της α' φάσης του διαγωνισμού για την πώληση έξι ακινήτων, όπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκινά και πάλι (για τρίτη φορά) η διαγωνιστική διαδικασία και για το Ξενία Κύθνου με τη μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας για 99 χρόνια.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής ακίνητα:

  1. Νέα Ηρακλείτσα, Καβάλα: Όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα (πώληση)
  2. Σαμπάριζα, Ερμιόνη, Αργολίδα: Τρία γειτνιάζοντα παραθαλάσσια οικόπεδα (πώληση)
  3. Κέντρο, Αθήνα (Ιπποκράτους), Αττική: Πολυώροφο κτίριο γραφείων (πώληση)
  4. Κέντρο, Αθήνα (Αιόλου & Ερμού), Αττική: Οροφοδιαμέρισμα γ' ορόφου σε πολυώροφο κτίριο.
  5. Ανδρίτσαινα, Ηλεία: Πρώην Ειρηνοδικείο, τριώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίριο.
  6. Κλειτορία, Αχαΐα: Πρώην Ειρηνοδικείο, διώροφο κτίσμα.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ακίνητα έχουν ξαναβγεί προς πώληση χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του Ταμείου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ