Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Lancom: Η ελληνική εταιρεία που επενδύει σε νέα data centers και κοιτάζει προς το Χρηματιστήριο

Η Lancom, ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, ανακοίνωσαν χθες τη στρατηγική τους συνεργασία, με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, «με τη συνεργασία αυτή, η Ελλάδα αποκτά στρατηγική θέση, όσον αφορά στη διασύνδεση της περιοχής με τους μεγάλους κόμβους διακίνησης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου (internet exchanges) στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, η ΕΧΑ Infrastructure απέκτησε παρουσία στο Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο data center της Lancom, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» data center στη Βόρεια Ελλάδα. Το Balkan Gate βρίσκεται σε στρατηγική θέση, επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, με αποτέλεσμα τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς και επιχειρήσεις να έχουν άμεση και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης.

Απευθείας συνδέσεις με τα κομβικά ευρωπαϊκά internet exchanges

«Η συνεργασία της EXA Infrastructure και της Lancom συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της περιοχής, με την τεχνογνωσία της EXA να παίζει κρίσιμο ρόλο, προκειμένου να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Η συνεργασία δημιουργεί απευθείας συνδέσεις με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, κάτι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Ανυπομονούμε να δούμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η συνεργασία με την EXA Infrastructure», επεσήμανε ο Γιώργος Νώλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom.

Η συνεργασία EXA Infrastructure – Lancom βοηθά σημαντικά στην εξέλιξη της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.

«Η στρατηγική συνεργασία μας με την Lancom αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των σχεδίων ανάπτυξης για την περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας περαιτέρω το επίπεδο διασυνδεσιμότητας και τις παρεχόμενες επιλογές από πλευράς υποδομών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η EXA Infrastructure παραμένει προσηλωμένη και δεσμεύεται να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για διεθνή χωρητικότητα. Ο συνδυασμός των δυνάμεών μας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο ψηφιακής συνδεσιμότητας, που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να υλοποιήσουν τα πλάνα ανάπτυξης τους», ανέφερε ο Nicholas Collins, Chief Commercial Officer της EXA Infrastructure.

Θυμίζουμε ακόμη ότι ο TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου που περνάει από Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία, έχει οπτικές ίνες με αποκλειστική εκμετάλλευσή από την EXA Infrastructure, οι οποίες καταλήγουν ήδη στο Balkan Gate.

EXA Infrastructure

Με έδρα το Λονδίνο, η EXA Infrastructure είναι μία εταιρεία της I Squared Capital και η μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, διαθέτοντας ένα δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες. Το δίκτυο της EXA συνδέει 300 πόλεις και προσφέρει 13 data centers επιπέδου Tier 3, με υποθαλάσσιες διόδους που περιλαμβάνουν τρία υπερατλαντικά καλώδια και τη σύνδεση με τη χαμηλότερη απόκριση (latency) μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Lancom

Η Lancom είναι ελληνική εταιρεία που ηγείται στο πεδίο των ICT υπηρεσιών, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών. Διαθέτει 3 ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, καλύπτοντας κάθε ανάγκη σε ICT υπηρεσίες για επιχειρήσεις και οργανισμούς κάθε μεγέθους και πολυπλοκότητας. Το Balkan Gate Thessaloniki, το 3ο data center της Lancom, αποτελεί το μεγαλύτερο TIER III, carrier neutral data center της Βόρειας Ελλάδας και έχει συνδεθεί με τους περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και με μεγάλες διεθνείς τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η εταιρεία σχεδιάζει το τέταρτο data center, αυτή τη φορά στην Κρήτη, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από τη νέα χρονιά. Στόχος είναι να αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που σχεδιάζονται ή ήδη κατασκευάζονται .

Ο Γιώργος Νώλης είναι σίγουρος ότι θα κατασκευαστούν και άλλα data centers στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, κάποια εκ των οποίων και από τη Lancom. Οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην κατασκευή των υποβρυχίων καλωδίων, με βασικές του ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ή εξετάζουν να εκδηλώσουν για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας από παγκόσμιους κολοσσούς του βεληνεκούς της Google, της Amazon και της Microsoft, αναμένεται να καταστήσουν την Ελλάδα κυρίαρχο hub τηλεπικοινωνιών και data στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ανταγωνιστές της Κρήτης

Για την επένδυση της εταιρείας στην Κρήτη είναι κρίσιμη η πορεία της κατασκευής των υποβρυχίων καλωδίων.

Πάντως ο κ. Νώλης υπογράμμισε ότι το πλάνο της εταιρείας μπορεί να υλοποιηθεί και χωρίς τα καλώδια, αφού έχει πάνω από 1.500 πελάτες στην Κρήτη από διάφορους τομείς όπως π.χ. τράπεζες, πρωτογενή τομέα, ξενοδοχεία κ.ά.

Θεωρεί ότι η Κρήτη βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο ως ένας εναλλακτικός κόμβος που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά την αυξανόμενη κίνηση δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, έναν ρόλο που έχει σήμερα η Μασσαλία.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες πόλεις στον ευρωπαϊκό Νότο που ανταγωνίζονται την Κρήτη όπως είναι π.χ. η Γένοβα, η Σικελία (π.χ. Καλαβρία, παλέρμο) και η Βαρκελώνη.

Πάντως η Κρήτη έχει το πλεονέκτημα να είναι το πρώτο σημείο στον διάδρομο που συνδέει Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ και Παρίσι.

Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της Lancom ο κ. Νώλης ανέφερε ότι περιμένει για φέτος πωλήσεις της τάξης των 5 εκατ. και EBITDA 2,5-2,6 εκατ. Επανέλαβε ότι το χρηματιστήριο και ειδικότερα η Εναλλακτική Αγορά παραμένει στους μακρινούς στόχους της εταιρείας, ενώ δεν απέκλεισε κάποιο deal (εξαγοράς ή συγχώνευσης), αν και στη δεδομένη φάση, όπως είπε, «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αποτελέσματα. Δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να πουλήσουμε. Εμείς κοιτάζουμε συνέχεια την ανάπτυξή μας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ