Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προαναγγελία για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με dual listing

Τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της Mytilineos και η διαρκής ανάπτυξη της εξωστρέφειας της, με τα περισσότερα μεγάλα project που πλέον διαχειρίζεται να εκτελούνται εκτός Ελλάδας, ανοίγουν το δρόμο για εισαγωγή σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού με dual listing, καθώς η εταιρεία δεν αποχωρεί από την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Mytilineos «εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνουεντός των επόμενων 12-18 μηνών», επαναπροσδιορίζοντας τους στρατηγικούς της στόχους, καθώς η εταιρεία έχει στόχο και την συμπερίληψη της στο δείκτη FTSE-100 του LSE, όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη της αγοράς.

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή της «στρατηγικής ανασκόπησης» - που έπεσε σαν... βόμβα στην αγορά αν και πολλοί περίμεναν μια τέτοια κίνηση δεδομένης της επιτυχίας της Mytilineos σε έργα που υλοποιούνται στο εξωτερικό - πηγές της εταιρείας εξηγούν πως δεν πρόκειται για μεταφορά έδρας, καθώς η Mytilineos μένει στην Ελλάδα και εδώ θα παραμείνει η έδρα της. Ωστόσο «η περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας θα επιστρέψει αξία στην Ελλάδα και είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», σημείωναν οι ίδιες πηγές. 

Όπως αναφέρεται άλλωστε χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση: «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η MYTILINEOS παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η MYTILINEOS είναι εισηγμένη από το 1995».

Η Mytilineos θα παραμείνει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, διότι δεν επιθυμεί να αποξενωθεί από την έδρα και τους Ελληνες μετόχους της - αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών - ούτε να μεταβάλει την ελληνική ιδιοσυγκρασία επιχειρηματικής ευελιξίας και εφευρετικότητας, που χαρακτηρίζει επιτυχώς την ίδια και τα στελέχη της, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη σημερινή ανακοίνωση.

Πάντως, η εταιρεία εστιάζει πλέον στην αξιολόγηση διαφόρων οργανικών και μη ευκαιριών ανάπτυξης, εξέταση του μοντέλου κατανομής κεφαλαίων (capital allocation), αλλά και της βέλτιστης δομής ισολογισμού (capital structure), κάτι που ήταν μάλλον αναγκαίο - αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς με εμπειρία - προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή πορεία και η αύξηση της αξίας για τους μετόχους, καθώς πλέον κινείται σε μεγέθη ανταγωνιστικά με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η ανακοίνωση

Έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους, η MYTILINEOS Energy & Metals (“MYTILINEOS”) έχει ξεκινήσει μία ανασκόπηση και αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς, νομικούς και φορολογικούς της συμβούλους, με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.

Στο πλαίσιο αυτής της εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η MYTILINEOS θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure).

H MYTILINEOS δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην Ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης.

Εξετάζει το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Στο πλαίσιο αυτό, η MYTILINEOS εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η MYTILINEOS παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η MYTILINEOS είναι εισηγμένη από το 1995.

Η MYTILINEOS έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας. H MYTILINEOS επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της.

Η εν λόγω αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η MYTILINEOS θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά, παραμένοντας πλήρως ευθυγραμμισμένη, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της όραμα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους.

Citigroup Global Markets Europe AG και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της MYTILINEOS στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στρατηγικών της επιλογών. H Clifford Chance LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος. Η Ζέπος & Γιαννόπουλος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ελληνικού δικαίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ