Νέα
  • ΓΔ: 876.62 -0.70%
  • Τζίρος: 18,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Folli Follie: Τα επόμενα βήματα μετά το μπλόκο των Κουτσολιούτσων στη συμφωνία εξυγίανσης

Folli-Follie / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Folli-Follie / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον αέρα παραμένει η Folli Follie μετά την καταψήφιση της συμφωνίας εξυγίανσης από τον προφυλακισμένο μεγαλομέτοχο Δημήτρη Κουτσολιούτσο κατά τη χθεσινή πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση και πλέον το λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Τόσο ο Δημήτρης όσο και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, οι οποίοι κατέχουν συνολικό ποσοστό 38,5% των δικαιωμάτων ψήφου, είπαν «όχι» στη συμφωνία εξυγίανσης και το ενδιαφέρον για το μέλλον της πολύπαθης εταιρείας εστιάζεται στο δικαστήριο που θα αξιολογήσει τη θέση τους και θα αποφανθεί για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου.

Η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και ο ορισμός ειδικού εντολοδόχου είναι ο νομικός τρόπος βάσει του οποίου η νυν διοίκηση της Folli Follie θα αναζητήσει διέξοδο προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας.  

Σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 2 και 3 του ΠτΚ., προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να προστατευτούν οι πιστωτές από καταχρηστική άρνηση μετόχων, το πτωχευτικό δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να διορίσει ειδικό εντολοδόχο. Καταχρηστική θεωρείται η άρνηση των μετόχων ή εταίρων ιδίως εάν το δικαστήριο κρίνει ότι χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ο οφειλέτης αναμένεται να πτωχεύσει και ότι σε περίπτωση εκκαθάρισης του οφειλέτη οι μέτοχοι ή οι εταίροι δεν θα λάβουν μέρος στο προϊόν της εκκαθάρισης. Ο ειδικός αυτός εντολοδόχος στη συνέχεια,  δύναται να συγκαλέσει Γ.Σ. να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου των «καταχρηστικά διαφωνούντων μετόχων». Προϋπόθεση λοιπόν για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου είναι να αποδειχθεί ότι ο μέτοχος αρνείται να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης αδικαιολόγητα και καταχρηστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Folli Follie, κατά τη χθεσινή Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία συνήλθε μετά τη ματαίωση ελλείψει απαρτίας της αρχικής Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 10 Μαρτίου, η επιτευχθείσα απαρτία ανήλθε σε ποσοστό 54,56%. Επί του μοναδικού θέματος της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κατά ψήφισαν μέτοχοι που εκπροσωπούν 5.078.595 μετοχές, δηλαδή ποσοστό 69,30% επί του συνόλου των μετοχών που εκπροσωπήθηκαν. Υπέρ ψήφισαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 11.111.071 μετοχές,  ποσοστό 30,70% αντίστοιχα, ενώ αποχές δεν σημειώθηκαν.

Οι νομικοί αντιπρόσωποι των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου καταψήφισαν τη συμφωνία, ισχυριζόμενοι μεταξύ άλλων πως το σχέδιο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετόχων, των εργαζομένων και του Δημοσίου, ενώ έκαναν αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων της συμφωνία που αμφισβητούν. Ανέφεραν επίσης πως το σχέδιο εξυγίανσης «με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην άτακτη χρεοκοπία της εταιρείας», ενώ αμφισβήτησαν βασικές παραδοχές του και οικονομικά στοιχεία που σε αυτό περιλαμβάνονται. Μοναδικός κερδισμένος, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, είναι το επενδυτικό σχήμα Arena, μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ, αλλά όπως τονίζει, με υπερπρονόμιο εξασφάλισης πάνω στα ακίνητα Μινιόν και Κορωπίου, αξίας 23,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Fosun, κάτοχος του 16% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν παρέστη στη Γενική Συνέλευση, αλλά ούτε και εκπρόσωποι του Δημοσίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ