Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Morgan Stanley: Απόσυρση - ρεκόρ νομισματικής στήριξης 2,2 τρισ. δολαρίων

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

Στη μεγαλύτερη «ποσοτική σύσφιξη» που έχει γίνει ποτέ θα προχωρήσουν φέτος οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley που εκτιμούν ότι θα αποσυρθεί νομισματική στήριξη (QE) ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων το επόμενο 12μηνο.

Αιτία βέβαια είναι ο παγκόσμιος πληθωρισμός που αναγκάζει τη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που προώθησαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Fed αναμένεται τώρα να προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, σηματοδοτώντας την ταχύτερη αύξησή τους από την περίοδο 2005-06. Η Τράπεζα της Αγγλίας, εξ άλλου, αύξησε την περασμένη Πέμπτη τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει κατακόρυφα τα στοιχήματα ότι θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων την τελευταία 10ετία.

Κορύφωση των ισολογισμών τον Μάιο

«Οι ισολογισμοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν τον Μάιο», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη μείωση του ενεργητικού τους ύψους 2,2 τρισ. δολάρια θα είναι κατά 4,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2018, όταν είχαν «εξαφανισθεί» περίπου 500 δισ. ευρώ.

«Προβλέπουμε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ να μειωθεί ταχύτερα από της Fed από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, δεδομένης της χαμηλότερης ρευστότητας μέσω των TLTROs (των μακροπρόθεσμων και πολύ φθηνών δανείων που χορηγεί η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες)», σημείωσαν.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ εκτόξευσαν τις αποδόσεις των ομολόγων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι ανοδικός, προετοιμάζοντας μία στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, η Λαγκάρντ, απέφυγε να επαναλάβει τη δήλωση που έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θεωρεί απίθανη μία αύξηση των επιτοκίων το 2022.

«Γνωρίζετε, ποτέ δεν δεσμεύομαι χωρίς προϋποθέσεις και αυτή τη στιγμή είναι ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε.

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ προκάλεσαν μεγάλη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων – τόσο των 10ετών όσο και των 5ετών – κινείται πλέον σε θετικό έδαφος, ενώ η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έφθασε την Παρασκευή στο 2,23%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ