Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερευνα Κάπα Research: Ο Ελληνας και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Μοιρασμένα είναι τα συναισθήματα του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research για την Ημερησία. Μια έρευνα που για πρώτη φορά διερευνά τόσο βαθιά τη σχέση πολιτών - εμβολίων, που θα είναι ούτως ή άλλως το κομβικό θέμα στην «ημερήσια διάταξη» όλων των χωρών για το επόμενο εξάμηνο.

Οι Ελληνες, από τη μία νοιώθουν αισιοδοξία, ανακούφιση, ελπίδα και ταυτόχρονα ισοβαρώς από την άλλη, επιφυλακτικότητα, ανησυχία, φόβο, αβεβαιότητα.

Έστω και με επιφυλάξεις όμως, οι 7 στους 10 προτίθενται να εμβολιαστούν, νωρίτερα ή αργότερα και αυτό είναι μία πρώτη νίκη για την κοινωνία, για την οικονομία και την Πολιτεία, αφού μόνον έτσι μπορεί να οικοδομηθεί ο απαιτούμενος βαθμός ανοσίας ώστε να βγούμε από την Πανδημία, από αυτή την μέγγενη…

Στο τελευταίο τρίμηνο υπήρξε μια υποχώρηση κατά 8% όσων αρνούνταν να εμβολιαστούν και μία αύξηση 5% αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο τώρα ή την Ανοιξη.

Ισως φαίνεται λογικό, ίσως όχι, πάντως είναι εξηγήσιμο, ότι όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο αλλά και το εισόδημα τους, τόσο οι πολίτες είναι σαφώς θετικότεροι απέναντι στον εμβολιασμό. Και οι άντρες είναι κατά 6% τουλάχιστον πιο θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο από τις γυναίκες.

Η πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με τον ενδεχόμενο εμβολιασμό δεν κρύβει εκπλήξεις. Υπερθεματίζουν υπέρ του εμβολίου οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, έπονται οι Νεοδημοκράτες και ακολουθούν χέρι-χέρι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρως αρνητικοί είναι όσοι ψηφίζουν “Ελληνική Λύση”: οι 3 στους 4 δεν θα κάνουν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Οσοι σκέφτονται να μην κάνουν το εμβόλιο ανησυχούν κυρίως για το πόσο γρήγορα παρασκευάσθηκε το εμβόλιο, πόσο γρήγορα έγιναν οι κλινικές δοκιμές και κατόπιν για τις παρενέργειες που τυχόν θα υπάρχουν. Είναι αισιόδοξο ότι μηδαμινά είναι τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό ή είναι γενικά εναντίον των εμβολίων.

Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη δημόσια συζήτηση, όπου επιστήμονες και όχι πολιτικοί, θα εξηγήσουν με απλά λόγια τα πώς και τα γιατί των εμβολίων, ώστε να αρθούν οι λογικές επιφυλάξεις από μεγάλη μερίδα του κοινού. Αν γίνει αυτό, η έρευνα δείχνει οτι μπορεί να εμβολιαστεί ως τον Ιούνιο το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Όπερ έδει δείξαι. Που έλεγαν οι παλιοί μαθηματικοί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα