Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αντώνης Δαλίπης: Η τελευταία ευκαιρία

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μέσα στο βαθύ σκοτάδι η οικονομία έχει ευτυχώς άλλη μία ευκαιρία. Δυστυχώς όμως αυτή θα είναι και η τελευταία.
Αν χαθεί και αυτή, η χώρα θα βυθιστεί σε μία ύφεση που όμοιά της σε διάρκεια και ένταση δεν έχει γνωρίσει ποτέ στην νεότερη ιστορία.

Όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά οι προϋποθέσεις είναι καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν αμέσως μετά τις χρεοκοπίες του 1893 επί Χαρίλαου Τρικούπη και του 1932 με τη μεγάλη ύφεση.

Παρότι από το 2009 βιώνει μία ουσιαστική και παρατεταμένη χρεοκοπία, απέφυγε το τυπικό «χρεοστάσιο» και είχε αρχίσει να αποκτά σιγά σιγά ξανά την εμπιστοσύνη των δανειστών. Αλλά πριν προλάβει να ορθοποδήσει ήρθε το μεγάλο χτύπημα με την πανδημία και ο 12ετής «μετεωρισμός» της την απειλεί τώρα με θανατηφόρα πτώση.
Όμως εδώ ακριβώς γεννιέται και η μεγάλη ελπίδα.

Μετά από 12 χρόνια κρίσης και σχεδόν ένα χρόνο άπνοιας λόγω της πανδημίας το λεγόμενο σπιράλ της οικονομίας έχει πιεστεί τρομακτικά.
Εναπόκειται στην κυβέρνηση και στους συντελεστές της οικονομίας να προκαλέσουν την δημιουργική έκρηξη. Οι οιωνοί είναι άριστοι. Η ανθρωπότητα δείχνει να νικά τον κορονοϊό και σε λίγους μήνες η ζωή φαίνεται ότι θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της.

Στην οικονομία τέτοιες καταστάσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως ελατήριο. Και στην καταπιεσμένη Ελληνική οικονομία μπορεί να αποδειχθεί ως η μεγάλη έκρηξη.

Δεδομένου ότι η οικονομία είναι πρωτίστως θέμα ψυχολογίας η «απελευθέρωση» από το φόβο του θανατηφόρου ιού και το τέλος της πανδημίας θα σημάνουν μια νέα αρχή.
Ο δείκτης της κατανάλωσης, τον οποίο κυρίως οι Αμερικάνοι οικονομολόγοι θεωρούν ως τον πιο σημαντικό και κρίσιμο οδηγό θα εκτιναχθεί ενώ το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού είναι σε θέση να οδηγήσει σε μία επενδυτική Άνοιξη.

Έτσι οι τέσσερις τυπικές και ουσιαστικές χρεοκοπίες στα διακόσια χρόνια του Ελληνικού κράτους ( η πρώτη έγινε στα πρώτα χρόνια της επανάστασης) που βύθισαν για πενήντα χρόνια συνολικά την οικονομία και η τελευταία κρίση που «γύρισε» το ΑΕΠ 18 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2003, είναι εν δυνάμει παρελθόν.

Αρκεί να επικρατήσει η λογική και να αποφευχθεί η μικροπολιτική και κυρίως η εκλογολογία. Αλλιώς άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει τουλάχιστον για την παρούσα γενιά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα